GotowaniePrzepisyNapój truskawkowy

Napój truskawkowy

Posypać posiekanymi orzeszkami pistacjowymi, ozdobić serduszkami wyciętymi z truskawek.

Napój truskawkowy

14.06.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:32

Składniki:
- Szklanka świeżych lub mrożonych truskawek
- 2 łyżki syropu, np. z malin, dzikiej róży, czarnych porzeczek
- do uzupełnienia białe, musujące wino lub gazowana woda-mineralna
- 4 kulki lodów, np. truskawkowych, waniliowych, śmietankowych
- kilka orzeszków pistacjowych do dekoracji

Truskawki dokładnie opłukać, odszypułkować, osączyć, odłożyć kilka do dekoracji; resztę owoców zmiksować z syropem, rozlać do 4 pucharków; uzupełnić do 2/3 wysokości zimnym, musującym winem lub wodą gazowaną; do każdej szklanki włożyć po kulce lodów; napoje posypać posiekanymi orzeszkami pistacjowymi, ozdobić serduszkami wyciętymi z truskawek.

Zobacz także
Komentarze (0)