Choć popularnym "energetykom" nie można odmówić skuteczności działania, przy długotrwałym stosowaniu mogą mieć negatywny wpływ na nasz organizm. Zdrowej alternatywy warto poszukać wśród naturalnych produktów, zawierających stymulujące pamięć i koncentrację składniki.
Kawa z herbatą czyli Hongkong espresso
Pobudzające właściwości zawartej w kawie kofeiny są powszechnie znane. Zwolennikom oryginalnych połączeń smakowych, polecane jest wypróbowanie nietypowego połączenia, które wzmocni stymulujące działanie "małej czarnej". Hongkong espresso powoduje silne i natychmiastowe pobudzenie, jest więc chętnie spożywana w sytuacjach wzmożonego wysiłku psychicznego. - Według tradycyjnej receptury, Hongkong espresso przygotowywane jest na bazie 70 ml herbaty, świeżo zaparzonego espresso, a następnie wzbogacone dla smaku odrobiną mleka i cukru - tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. - W takim zestawieniu dobrze sprawdzają się herbaty czarne, np. szlachetna mieszanka z regionu Darjeeling o delikatnie ostrej nucie smakowej. Alternatywę mogą stanowić również odmiany zielone, charakteryzujące się lekkim i delikatnym aromatem.
Imbir i cytryna
Rozpoczęcie dnia szklanką wody wzbogaconą sokiem z cytryny pomoże nam nawodnić i dotlenić organizm. Dodanie cytrusa do klasycznego espresso będzie ndoskonałym środkiem na uporczywy ból głowy, towarzyszący długotrwałemu wysiłkowi umysłowemu.
Imbir natomiast sprawdzi się w stanie przewlekłego zmęczenia. Możemy posłużyć się nim przy przygotowywaniu kawy lub herbaty. W tym przypadku warto zagotować wodę wraz ze świeżo pokrojonym korzeniem imbiru, a następnie wykorzystać aromatyczny napar do zalania zmielonych ziaren kawy lub liści herbaty.
Żeń-szeń
Dobroczynne właściwości tej nazywanej "korzeniem życia" rośliny wykorzystywane są w chińskiej medycynie od wieków. Jego pozytywne działanie przypisuje się obecności ok. 200 substancji leczniczych, które wpływają na kondycję fizyczną, sprawność umysłową i odporność na zakażenia.
Efekt natychmiastowego pobudzenia po spożyciu naparu z żeń-szenia zawdzięczamy ginsenozydom, stymulującym transport tlenu i składników odżywczych do narządów, a w efekcie - powodującym dotlenienie organizmu.
Jak przygotować napój na bazie żeń-szenia? Do jego przyrządzenia posłuży nam jedna łyżeczka suszonego korzenia. Zalewamy wrzątkiem i parzymy przez ok. 5-7 minut. Następnie przecedzamy napar i przelewamy do kubka lub filiżanki. Dla zbalansowania korzennego smaku, warto dodać do napoju plasterek cytryny.
Zielona herbata
Dzięki wysokiej zawartości teiny, czyli herbacianej kofeiny, napój ten charakteryzuje się również łagodnym, ale długotrwałym działaniem pobudzającym. Po jej spożyciu, zauważalnie wzrasta poziom koncentracji i sprawności umysłowej. Co równie ważne, zielona herbata działa łagodząco na układ pokarmowy, z powodzeniem więc może stanowić alternatywę dla osób, u których picie "energetyków" powoduje problemy żołądkowe.
- Aż 80 procent teiny zawartej w liściach herbaty przenika do naparu w procesie parzenia. W efekcie, filiżanka napoju zawiera ok. 20-35 mg tego składnika - tłumaczy Joanna Sobyra. - Aby w pełni móc wykorzystać jej właściwości, konieczne jest właściwe przygotowanie herbaty. W przypadku odmiany zielonej, pobudzenie zapewni nam napar przyrządzany przez ok. 3 minuty. Wydłużając czas parzenia, otrzymamy herbatę o relaksującym działaniu - dodaje ekspert.