Znamy je przede wszystkim z ich odżywczych właściwości. Spożywane na surowo są źródłem cennych witamin. Nie każdy z nas wie, jak cenne właściwości mają jabłka.
Jabłka nadają się idealnie na szarlotkę lub kompot, ale mają także o wiele więcej zastosowań, niż wam się wydaje. Oto kilka niecodziennych zastosowań jabłek.
Szukasz naturalnego środka na migrenę? Jabłka mogą pospieszyć z pomocą. Jak wynika z ostatnich badań, zapach zielonych jabłek pomoże złagodzić ból i skraca czas trwania ataku migreny.
(gabi/mtr), kobieta.wp.pl
Na astmę i alergię
Jabłka zawierają substancje, które są przydatne do ochrony płuc i pomagają tym, którzy cierpią z powodu astmy i alergii oddechowych - wynika z ostatnich badań.
Nie tylko jako słodzik
Bardzo dojrzałe, słodkie jabłka mogą pomóc zmniejszyć ilość cukru, której używa się przy przygotowywaniu ciast i ciasteczek. Z tego powodu m. in. pokrojone w plastry lub kostki jabłka stanowią szeroko rekomendowany składnik do przygotowywania deserów. Są również przydatne do słodzenia jogurtu lub muesli.
Jeśli zdarzyło ci się przesolić zupę, dodaj do garnka kilka kawałków jabłka i gotuj przez 10 minut. Usuń owoce, które wchłonęły sól.
Olej kosmetyczny
Z nasion jabłka pozyskuje się niezwykle cenny w kosmetyce olej , który łatwo rozprowadza się i wnika głęboko w skórę, nadając jej miękkości i jedwabistego wyglądu.
Maseczka do twarzy
Aby uzyskać bogatą w kwasy owocowe (przydatne do odnowienia komórek skóry) maseczkę, trzeba zmiksować ćwiartkę jabłka z ćwiercią obranej pomarańczy, sześcioma gronami winogron oraz trzema truskawkami.
Maseczkę nakłada się na suchą, umytą twarz, pozostawia na 15 minut, a następnie płucze się buzię ciepłą wodą.
Jabłko można także zastosować jako eko-maseczkę na twarz. Jak? Wystarczy tylko zetrzeć obrane jabłko na tarce, nałożyć na twarz i odczekać chwilkę, spłukać ciepłą wodą i obserwować jak nasza twarz promienieje i jaśnieje.
W ekologicznych kosmetykach
Zmielone pestki jabłek, po zmieszaniu z oliwą z oliwek, wykorzystuje się do przyrządzania domowych peelingów.
Bogaty w kwasy owocowe (AHA- Alfahydroksykwasy) sok i miąższ jabłkowy można używać do pielęgnacji twarzy i ciała. Stosowane jako maseczki i do przemywania skóry mają działanie przeciwzmarszczkowe, rozświetlające skórę i złuszczające naskórek.
Ocet jabłkowy
W ekologicznych środkach czystości - ocet jabłkowy doskonale nadaje się do przyjaznego środowisku oczyszczania z kamienia domowego sprzętu AGD oraz baterii łazienkowych i ceramiki sanitarnej.
Przyspieszają dojrzewanie owoców
Bliskość jabłek może przyspieszyć dojrzewanie owoców. Np. jeśli kupione banany są zbyt zielone, by móc je zjeść, warto umieścić je w koszu obok jabłek, a staną się zdatne do spożycia szybciej.
Za proces ten odpowiedzialny jest etylen, hormon roślinny zawarty w m. in. w jabłkach i brzoskwiniach, którego naturalna emisja wywołuje efekt szybszego dojrzewania.
Stwardniały cukier
Brązowy cukier znowu stwardniał? Nic prostszego. Wystarczy do cukiernicy wsadzić plasterek jabłka w szczelnym woreczku, a za kilka dni cukier odzyska sypką konsystencję.
(gabi/mtr), kobieta.wp.pl