Nietypowe przekąski na grilla

Sezon grillowy bezsprzecznie kojarzy się z ociekającym na ruszcie mięsem, kiełbasami i kaszanką. Ale jak się okazuje grillować można nie tylko mięsa. Podpowiadamy, jak obchodzić się na ruszcie z rybą, nabiałem, warzywami, owocami, a także słodyczami.

Obraz

/ 9Grill nie tylko dla mięsożerców

Obraz

Sezon grillowy bezsprzecznie kojarzy się z ociekającym na ruszcie mięsem, kiełbasami i kaszanką. Ale jak się okazuje grillować można nie tylko mięsa. Podpowiadamy, jak obchodzić się na grillu z rybą, nabiałem, warzywami, owocami, a także słodyczami.

/ 9Warzywa

Obraz
© 123RF.COM

Warzywa są doskonałym dodatkiem do wszelkich grillowanych potraw, ale same także doskonale smakują. Wystarczy, że podamy je z dodatkiem masełek smakowych (można utrzeć masło np. z suszoną papryką lub posiekanym czosnkiem). Do pieczenia nadają się np. kabaczki, cebula, cukinia, kolby kukurydzy czy główki czosnku. Pomidorki lub paprykę można napełnić ziarnami kukurydzy, startym żółtym serem wymieszanym z ugotowanym ryżem.

/ 9Ziemniak jak z pieca

Obraz
© 123RF.COM

Warto wykorzystać dogasający żar i przygotować "dania z pieca". Oczywiście królem pieczonych w rozgrzanych kawałkach węgla potraw jest ziemniak zawinięty w folię. Nic dziwnego. Upieczone warzywo, odrobina soli i masła i już mamy przepyszne danie.

/ 9Sery

Obraz
© 123RF.COM

Wśród nabiału do zapiekania świetnie nadaje się oscypek. Podawany na ciepło z dodatkiem żurawiny to pyszna i wyszukana przekąska. Wielbicielom orientalnych smaków z pewnością zasmakuje grillowany ser halloumi. W smaku przypomina nieco mozzarellę, ale dzięki swojej strukturze po kilku minutach na grillu robi się miękki, jednak nie rozpuszcza się całkowicie. Grecki specjał doskonale smakuje z warzywami, skropiony sokiem z cytryny.

/ 9Ryby

Obraz
© 123RF.COM

Ryby (najlepszy będzie łosoś, pstrąg, sandacz, szczupak i makrela) dobrze jest zapiekać w folii. Wystarczy po 5 minut z każdej strony. Wcześniej przez pół godziny powinny poleżeć w marynacie składającej się z: 5 łyżek oleju słonecznikowego, 3 łyżek słodkiej papryki, kilku kropli tabasco, 1 łyżeczki cukru i soli. Małe ryby grillujemy w całości, ale duże lepiej pokroić w dzwonki.

/ 9Owoce

Obraz
© 123RF.COM

Owocem, który najczęściej ląduje na ruszcie jest banan. Nie trzeba go obierać ze skórki, wystarczy ją przeciąć na całej długości i delikatnie odsunąć od banana, a następnie ułożyć na grillu na 2-3 minuty. Doskonale smakuje z czekoladą i lodami.

Innym owocem, który idealnie nadaje się na ruszt jest ananas. Owoc należy obrać, pokroić na plastry i wyciąć twardy środek. Następnie moczymy plastry w marynacie. Może to być np. mleczko kokosowe albo miód z dodatkiem soku z cytryny i listkami mięty. W wersji z mleczkiem kokosowym przed grillowaniem można plastry delikatnie obsypać brązowym cukrem i cynamonem. Następnie kładziemy ananasa na ruszcie i grillujemy kilka minut. Poznamy, że owoc jest już gotowy, gdy na plastrach pojawią się ciemne pręgi, pozostawione przez kratkę na której leży.

/ 9Owocowe szaszłyki

Obraz
© 123RF.COM

Doskonale smakują też grillowane jabłka lub gruszki. Owoce można pokroić w cząstki, skropić sokiem cytrynowym i posypać z brązowym cukrem. Kawałki owoców kładziemy na ruszt i czekamy kilka minut, aż pojawią się na nich wyraźne ciemne pręgi.

Nie musimy ograniczać się tylko do jednego owocu. Najprostszym sposobem, by cieszyć się wieloma smakami jednocześnie, jest przygotowanie owocowych szaszłyków. Na drewniane patyczki wymoczone w zimnej wodzie (by się nie paliły), nadziewamy podobnej wielkości kawałki różnych owoców - mogą być jabłka, gruszki, ananas, brzoskwinia, kiwi, truskawki i na co jeszcze mamy ochotę. Szaszłyki grillujemy po około 3 minuty z każdej strony. W trakcie opiekania warto smarować je marynatą z miodu i soku z cytryny.

/ 9Słodycze

Obraz
© 123RF.COM

Pianki marshmallow kojarzą się większości osób z ogniskami amerykańskich skautów, ale te słodkości można wykorzystać również podczas grillowania. Podobnie, jak w przypadku owocowych szaszłyków należy nabić je na patyczki i opiekać nie dłużej niż minutę z każdej strony. Doskonale smakują z sosem czekoladowym i owocami.

/ 9Ziemniaczana kiszka

Obraz
© 123RF.COM

Bezmięsną, a równie pyszną przekąską będzie ziemniaczana kiszka. Przed pieczeniem warto nakłuć ją w kilku miejscach wykałaczką, aby w trakcie obróbki termicznej nie popękało jelito. Kiszkę ziemniaczaną można grillować na tacce i co jakiś czas należy ją delikatnie obracać.

mp/WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie
Dlaczego psy kopią w ziemi zanim się położą? Ekspertka wyjaśnia
Dlaczego psy kopią w ziemi zanim się położą? Ekspertka wyjaśnia
Bosacka o rozstaniu. "Podawali mi wodę, pilnowali, żebym zjadła"
Bosacka o rozstaniu. "Podawali mi wodę, pilnowali, żebym zjadła"
Jak naprawdę wygląda życie w Ukrainie? Weronika Marczuk wyjaśnia
Jak naprawdę wygląda życie w Ukrainie? Weronika Marczuk wyjaśnia
Odmawiają seksu. Seksuolog mówi o zmianach w sypialniach Polaków
Odmawiają seksu. Seksuolog mówi o zmianach w sypialniach Polaków
Połóż w kącie łazienki. Wyłapie rybiki co do jednego
Połóż w kącie łazienki. Wyłapie rybiki co do jednego
Dodaj ocet do gotowania ziemniaków. Już zawsze będziesz tak robić
Dodaj ocet do gotowania ziemniaków. Już zawsze będziesz tak robić
Trener psów ostrzega. Nie baw się z psem piłką tenisową
Trener psów ostrzega. Nie baw się z psem piłką tenisową
Anna Mucha cierpi na "lustrzycę". Mówi, jak to się objawia
Anna Mucha cierpi na "lustrzycę". Mówi, jak to się objawia
Stringi to nie jest dobry wybór. Ginekolodzy ostrzegają przed nimi
Stringi to nie jest dobry wybór. Ginekolodzy ostrzegają przed nimi
Kendall Jenner zmaga się z nietypową fobią. Nie chodzi o wygląd
Kendall Jenner zmaga się z nietypową fobią. Nie chodzi o wygląd
Zerwali zaręczyny. Wach pierwszy raz o rozstaniu z Tajner
Zerwali zaręczyny. Wach pierwszy raz o rozstaniu z Tajner
Zbigniew Cybulski zginął tragicznie. Jego syn żył w nędzy
Zbigniew Cybulski zginął tragicznie. Jego syn żył w nędzy