GotowaniePrzepisyNietypowe przekąski na grilla

Nietypowe przekąski na grilla

Nietypowe przekąski na grilla

Sezon grillowy bezsprzecznie kojarzy się z ociekającym na ruszcie mięsem, kiełbasami i kaszanką. Ale jak się okazuje grillować można nie tylko mięsa. Podpowiadamy, jak obchodzić się na ruszcie z rybą, nabiałem, warzywami, owocami, a także słodyczami.

Sezon grillowy bezsprzecznie kojarzy się z ociekającym na ruszcie mięsem, kiełbasami i kaszanką. Ale jak się okazuje grillować można nie tylko mięsa. Podpowiadamy, jak obchodzić się na grillu z rybą, nabiałem, warzywami, owocami, a także słodyczami.

1 / 8

Warzywa

Obraz
© 123RF.COM

Warzywa są doskonałym dodatkiem do wszelkich grillowanych potraw, ale same także doskonale smakują. Wystarczy, że podamy je z dodatkiem masełek smakowych (można utrzeć masło np. z suszoną papryką lub posiekanym czosnkiem). Do pieczenia nadają się np. kabaczki, cebula, cukinia, kolby kukurydzy czy główki czosnku. Pomidorki lub paprykę można napełnić ziarnami kukurydzy, startym żółtym serem wymieszanym z ugotowanym ryżem.

2 / 8

Ziemniak jak z pieca

Obraz
© 123RF.COM

Warto wykorzystać dogasający żar i przygotować "dania z pieca". Oczywiście królem pieczonych w rozgrzanych kawałkach węgla potraw jest ziemniak zawinięty w folię. Nic dziwnego. Upieczone warzywo, odrobina soli i masła i już mamy przepyszne danie.

3 / 8

Sery

Obraz
© 123RF.COM

Wśród nabiału do zapiekania świetnie nadaje się oscypek. Podawany na ciepło z dodatkiem żurawiny to pyszna i wyszukana przekąska. Wielbicielom orientalnych smaków z pewnością zasmakuje grillowany ser halloumi. W smaku przypomina nieco mozzarellę, ale dzięki swojej strukturze po kilku minutach na grillu robi się miękki, jednak nie rozpuszcza się całkowicie. Grecki specjał doskonale smakuje z warzywami, skropiony sokiem z cytryny.

4 / 8

Ryby

Obraz
© 123RF.COM

Ryby (najlepszy będzie łosoś, pstrąg, sandacz, szczupak i makrela) dobrze jest zapiekać w folii. Wystarczy po 5 minut z każdej strony. Wcześniej przez pół godziny powinny poleżeć w marynacie składającej się z: 5 łyżek oleju słonecznikowego, 3 łyżek słodkiej papryki, kilku kropli tabasco, 1 łyżeczki cukru i soli. Małe ryby grillujemy w całości, ale duże lepiej pokroić w dzwonki.

5 / 8

Owoce

Obraz
© 123RF.COM

Owocem, który najczęściej ląduje na ruszcie jest banan. Nie trzeba go obierać ze skórki, wystarczy ją przeciąć na całej długości i delikatnie odsunąć od banana, a następnie ułożyć na grillu na 2-3 minuty. Doskonale smakuje z czekoladą i lodami.

Innym owocem, który idealnie nadaje się na ruszt jest ananas. Owoc należy obrać, pokroić na plastry i wyciąć twardy środek. Następnie moczymy plastry w marynacie. Może to być np. mleczko kokosowe albo miód z dodatkiem soku z cytryny i listkami mięty. W wersji z mleczkiem kokosowym przed grillowaniem można plastry delikatnie obsypać brązowym cukrem i cynamonem. Następnie kładziemy ananasa na ruszcie i grillujemy kilka minut. Poznamy, że owoc jest już gotowy, gdy na plastrach pojawią się ciemne pręgi, pozostawione przez kratkę na której leży.

6 / 8

Owocowe szaszłyki

Obraz
© 123RF.COM

Doskonale smakują też grillowane jabłka lub gruszki. Owoce można pokroić w cząstki, skropić sokiem cytrynowym i posypać z brązowym cukrem. Kawałki owoców kładziemy na ruszt i czekamy kilka minut, aż pojawią się na nich wyraźne ciemne pręgi.

Nie musimy ograniczać się tylko do jednego owocu. Najprostszym sposobem, by cieszyć się wieloma smakami jednocześnie, jest przygotowanie owocowych szaszłyków. Na drewniane patyczki wymoczone w zimnej wodzie (by się nie paliły), nadziewamy podobnej wielkości kawałki różnych owoców - mogą być jabłka, gruszki, ananas, brzoskwinia, kiwi, truskawki i na co jeszcze mamy ochotę. Szaszłyki grillujemy po około 3 minuty z każdej strony. W trakcie opiekania warto smarować je marynatą z miodu i soku z cytryny.

7 / 8

Słodycze

Obraz
© 123RF.COM

Pianki marshmallow kojarzą się większości osób z ogniskami amerykańskich skautów, ale te słodkości można wykorzystać również podczas grillowania. Podobnie, jak w przypadku owocowych szaszłyków należy nabić je na patyczki i opiekać nie dłużej niż minutę z każdej strony. Doskonale smakują z sosem czekoladowym i owocami.

8 / 8

Ziemniaczana kiszka

Obraz
© 123RF.COM

Bezmięsną, a równie pyszną przekąską będzie ziemniaczana kiszka. Przed pieczeniem warto nakłuć ją w kilku miejscach wykałaczką, aby w trakcie obróbki termicznej nie popękało jelito. Kiszkę ziemniaczaną można grillować na tacce i co jakiś czas należy ją delikatnie obracać.

mp/WP Kobieta

owocerybyszaszłyki

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (2)