GotowaniePrzepisyO zachowaniu się przy stole

O zachowaniu się przy stole

O zachowaniu się przy stole
Źródło zdjęć: © Jupiterimages
02.07.2007 10:50, aktualizacja: 27.06.2010 15:14

Współczesny savoir vivre ściśle określa zasady zachowania się przy stole. Wiedza na temat tego, w jaki sposób jeść, aby nie popełniać gaf, przydaje się przede wszystkim na oficjalnych przyjęciach i podczas spotkań towarzyskich w większym gronie.

Współczesny savoir vivre ściśle określa zasady zachowania się przy stole. Wiedza na temat tego, w jaki sposób jeść, aby nie popełniać gaf, przydaje się przede wszystkim na oficjalnych przyjęciach i podczas spotkań towarzyskich w większym gronie.

Łokcie należy trzymać blisko tułowia. Na stole mogą spoczywać jedynie dłonie. Podczas jedzenia nie opieramy się plecami o oparcie krzesła. Jest to dopuszczalne tylko w przerwach między daniami. Nie należy również zbyt nisko pochylać się nad talerzem. To sztućce mają wędrować pomiędzy talerzem a ustami, a nie usta przybliżać się do sztućców. Siedząc przy stole nie wypada się kręcić, nadmiernie gestykulować, poprawiać włosów. Nie należy również bawić się sztućcami ani wstawać od stołu bez wyraźnej konieczności.

Pijmy elegancko i z umiarem

Wina, koktajle i likiery pije się powoli, małymi łykami. Kieliszek z winem należy ujmować za nóżkę. Tego rodzaju alkoholi nie wypada wypijać jednym haustem. Jest to dopuszczalne tylko w przypadku wódki.

Brzydką manierą jest odchylanie głowy do tyłu. Nie wypada również chuchać, przykrywać ust dłonią, wykrzywiać twarzy itp. Trącanie się kieliszkami jest przyjęte, ale nie wypada robić tego zbyt często.

Koniak lub brandy pijemy powoli, raczej próbując niż popijając. Kieliszek z koniakiem można trzymać w dłoni przez dłuższy czas. Podgrzany w ten sposób trunek zyskuje na aromacie. W przypadku innych alkoholi - kieliszek po każdym zbliżeniu do ust - należy odstawić.

ZOBACZ TEŻ:

EGZOTYCZNIE I KUSZĄCO Powszechnie traktowaną tradycją jest wygłaszanie toastów. Nie powinno ich być zbyt wiele oraz nie mogą mieć formy zbyt długich, nużących oracji. Toast powinien być krótki - albo uroczysty, albo dowcipny. Nie należy używać zwrotu "Wypijmy za..." Bardziej elegancką formą jest: "Wznoszę toast za..." Wygłaszając go, nie należy trzymać w ręku kieliszka.

Czas na kawę

W Polsce utrwalił się zwyczaj picia i kawy, i herbaty w szklankach, ale nie jest to właściwe. Kawę i herbatę podajemy w filiżankach. Herbatę - w dużych, rozchylających się ku górze, najlepiej z cienkiej porcelany. Kawę - w mniejszych, o cylindrycznym kształcie.

Filiżankę z kawą lub herbatą należy ujmować za uszko, ale nie wypada wkładać weń palca, nie należy go prostować i odginać - jest to pretensjonalne.

Pijąc kawę czy herbatę, unosimy tylko filiżankę. Spodeczek powinien pozostać na stole.

Cicho i dyskretnie?

Niezbyt szybko i łapczywie. Należy starać się o utrzymanie porządku na talerzu. Nie wolno mlaskać, siorbać, odzywać się z pełnymi ustami. Nie wypada dmuchać na potrawy i napoje. Starajmy się cicho używać sztućców.

Nakaz cichego jedzenia nie oznacza, że biesiadować mamy w milczeniu. Można, a nawet trzeba rozmawiać, dbając o miły nastrój i wzajemną uprzejmość. Przerywając na chwilę jedzenie, sztućce należy ułożyć na talerzu w pozycji skrzyżowanej, po zakończeniu posiłku - równolegle, w pozycji godziny piątej lub po prawej stronie talerza.

ZOBACZ TEŻ: