Odchudzające zupy krem
Odchudzające zupy krem są częstym elementem jadłospisu osób, które pragną zrzucić zbędne kilogramy. Dlaczego? Są niezwykle łatwe i niedrogie w przygotowaniu, bardzo smaczne oraz niskokaloryczne. Poznaj najlepszy przepis na odchudzającą zupę krem.
Zupa krem dla odchudzających się
Przyrządzone w odpowiedni sposób zupy krem mogą być skarbnicą witamin i minerałów. Przede wszystkim zadbaj więc, aby w gotowanym przez ciebie posiłku nie było kalorycznych ani wysoko przetworzonych dodatków, takich jak serek topiony lub śmietana. Zwiększą one bowiem podaż kaloryczną potrawy oraz sprawią, że zupa stanie się daniem szkodliwym. Zrezygnuj również z przypraw, takich jak maggi oraz kostka rosołowa, które zawierają ogromne ilości szkodliwej soli, konserwantów oraz wzmacniaczy smaku.
Odchudzające zupy krem powinny bazować na świeżych warzywach, ziołach oraz roślinach strączkowych. Jako dodatek do nich możesz potraktować grzanki z chleba razowego, które charakteryzują się dużą ilością błonnika oraz niskim indeksem glikemicznym. Wiele osób jako uzupełnienie dietetycznej zupy krem preferuje prażone pestki dyni, sezamu lub słonecznika. Są one co prawda dość kaloryczne, ich niewielka ilość wzbogaci jednak danie w witaminy oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, fosfor, cynk, potas, wapń, jod, miedź oraz magnez. W warzywach, będących głównym składnikiem zup również znajduje się wiele witamin, głównie A, E, C oraz B.
Przyprawy wspomagające odchudzanie
Nieodłącznym składnikiem zup odchudzających powinny być również przyprawy. Jedną z nich jest cynamon, który wpływa na regulację poziomu glukozy w krwi oraz wspomaga metabolizm. Walory smakowe oraz spalanie kalorii poprawi również chili pieprz cayenne. Ta ostra przyprawa ma w sobie kapsaicynę, która spalanie tłuszczu, dodaje energii oraz poprawia samopoczucie. Podobne właściwości wykazuje również kurkuma oraz kardamon, które pobudzają system trawienny do pracy. Idealnym uzupełnieniem niskokalorycznych zup jest także imbir, który również ma właściwości wspomagające szybsze spalanie kalorii, dzięki obecności kapsaicyny. Oczywiście nie możesz również zapomnieć o świeżych i aromatycznych ziołach, takich jak bazylia, majeranek, tymianek, oregano oraz mięta, które nadadzą zupom wspaniały smak i zapach oraz wspomogą pracę układu trawiennego i zapobiegną wzdęciom.
Odchudzająca zupa krem z dyni
Przykładem idealnej zupy odchudzającej jest zupa krem z dyni. Jak przygotować odchudzającą dupę krem? Dynię przekrój na cztery części, usuń pestki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz do miękkości. Następnie oddziel miąższ od skórki przy pomocy noża. Przygotuj również włoszczyznę (2 marchwie, pietruszka, ½ selera), zalej ją dwoma litrami wody i gotuj na małym ogniu przez godzinę, aż warzywa będą miękkie. Następnie w blenderze połącz mus z dyni z włoszczyzną oraz bulionem i zmiksuj na gładką masę. Całość przelej do garnka, dodaj przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, szczyptę kardamonu, pieprzu cayenne oraz imbiru w proszku. Zamiast śmietany dodaj 100 ml. mleczka kokosowego i dokładnie wymieszaj. Zupę możesz podać z grzankami z chleba razowego, prażonym słonecznikiem lub migdałami w płatkach. Polecamy również zupy krem na bazie brokułów, cukinii oraz zielonego groszku.