GotowaniePrzepisyOdpocząć po karnawale

Odpocząć po karnawale

Odpocząć po karnawale
05.02.2008 23:17, aktualizacja: 29.06.2010 01:13

Czterdziestodniowy post poprzedzający Wielkanoc to doskonała sposobność, by oczyścić organizm po świątecznych, sylwestrowych, karnawałowych i ostatkowych rozpustach. Skoro już sobie pofolgowaliśmy przez kilka tygodni, ta tymczasowa zmiana nawyków żywieniowych na pewno wyjdzie nam na zdrowie.

Czterdziestodniowy post poprzedzający Wielkanoc to doskonała sposobność, by oczyścić organizm po świątecznych, sylwestrowych, karnawałowych i ostatkowych rozpustach. Skoro już sobie pofolgowaliśmy przez kilka tygodni, ta tymczasowa zmiana nawyków żywieniowych na pewno wyjdzie nam na zdrowie.

Nawet jeśli nie przestrzegamy zbyt ściśle postu, warto wykorzystać okazję do tego, by przez jakiś czas jeść lżej niż podczas minionego właśnie karnawału. Zróbmy więc przysługę organizmowi i na jakiś czas zrezygnujmy z pysznych, ale niezdrowych pieczeni czy ciastek z kremem. Zwłaszcza że odmawiając sobie tych przysmaków nie musimy się wcale umartwiać.

Wystarczy sięgnąć do bogatego menu sałatek, surówek oraz przekąsek owocowych i jogurtowych, by przestrzegając postu nie rezygnować z przyjemności jedzenia.

Wszystko da się zamienić

Dozwolone i zawsze mile widziane są więc panierowane warzywa, sałatki owocowe, jogurty z różnymi dodatkami czy potrawki z ryb (na przykład śledzia, tuńczyka lub łososia). Tradycja nakazuje co prawda nie dodawać do śledzi śmietany, ale z powodzeniem można ją zastąpić kefirem bądź jogurtem. Także kawę możemy pić w wersji postnej – bez cukru i śmietany – a herbatę najlepiej lipową. Za to z alkoholu należy całkiem zrezygnować, jeśli chcemy przestrzegać Wielkiego Postu.

Polecamy przepisy:
Brak tych przyjemności na pewno wynagrodzą nam inne przysmaki, jak odpowiednio przyrządzona fasolka, kalafior, marchewka albo ryż z owocami. Wszystkie wyjdą nam tylko na zdrowie, bo od cięższych smakołyków odpocznie żołądek i wątroba.

Spróbuj nowego

To też okazja, by sięgnąć po nietypowe pomysły. Jeśli chcemy na jakiś czas zrezygnować z mięsa, spróbujmy samodzielnie przyrządzić sushi. Jeżeli mamy dość wciąż tych samych sałatek – zróbmy paprykę faszerowaną pieczarkami. Każda okazja jest przecież dobra do tego, by wprowadzić do kuchni kolejną potrawę, a jeśli przypadnie ona do gustu domownikom, być może na stałe zagości na naszym stole i w ten sposób dzięki postowi odkryjemy nowe pyszne dania.

Polecamy przepisy:

Źródło artykułu:WP Kobieta