Oleje i oliwy

Olej z pestek winogron, słonecznikowy, oliwa extra virgin... Zobacz, czym się różnią i do czego najlepiej je dodawać.

Oleje i oliwy
1

*Są najzdrowsze ze wszystkich tłuszczów. I choć mają podobną liczbę kalorii jak masło czy smalec, różni je od nich wiele. *
Po pierwsze - są pochodzenia roślinnego, więc nie zawierają cholesterolu. Po drugie - dostarczają nam nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Ich znaczenie w diecie podkreślono więc w najnowszej piramidzie żywienia – każdego dnia powinniśmy zjadać 2–3 łyżki oleju lub oliwy. Mają naprawdę dobroczynne działanie, czego żywym dowodem są mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Ich dieta, bazująca na warzywach, rybach i oliwie, sprawia, że rzadziej niż inne nacje chorują na miażdżycę i nowotwory.

*Co to jest extra virgin? *Extra virgin to najszlachetniejsza oliwa z oliwek. Jest tłoczona na zimno, ma zielonkawy kolor i charakterystyczny zapach surowych oliwek. W pełni zachowuje najcenniejsze dla zdrowia składniki. Stanowi doskonałe uzupełnienie sałatek, surówek, sosów, dań z makaronu. Do smażenia radzimy używać oliwy gorszej jakości (olive oil) tłoczonej na gorąco.

*Dodaj zioła i przyprawy *Sama możesz przygotować aromatyczne oliwy. Do oliwy z oliwek dodaj np. czosnek, papryczkę, ziarna pieprzu lub zioła. Będzie pasować do sałatek i mięs.

*Dobierz do potrawy *Na rafinowanych olejach i oliwach można smażyć, zaś tłoczone na zimno najcenniejsze są jadane na surowo, np. dodane do sałatki, surówki lub sosu.
*- Rzepakowy *Ma charakterystyczny zapach; do surówek, smażenia.
*- Słonecznikowy *Obojętny w smaku, ma przyjemny zapach. Doskonały do sałatek, sosów, ale też do smażenia.
*- Z pestek winogron *Bez smaku i zapachu, wytrzymały na wysoką temperaturę; uniwersalny, do smażenia, pieczenia, surówek i sałatek.
*- Ryżowy *Tłoczony na zimno, rafinowany; dobry do smażenia i gotowania, a także do sałatek.
*- Sezamowy *Tłoczony na zimno; do sałatek, zup, nie nadaje się do smażenia!
*- Z orzechów włoskich *Bardzo zdrowy; do sałatek, sosów, dressingów oraz do krótkiego smażenia.
*- Z pestek dyni *Ma orzechowo-owocowy smak; do sosów, zup, ciast, do polewania lodów.
*- Lniany *Szybko jełczeje; do potraw wegetariańskich, z tofu.

Wybrane dla Ciebie

Zasadź jeszcze w marcu. Wiosną sobie podziękujesz
Zasadź jeszcze w marcu. Wiosną sobie podziękujesz
Dodaj do jajecznicy. Więcej nie zjesz tradycyjnej wersji
Dodaj do jajecznicy. Więcej nie zjesz tradycyjnej wersji
Gdzie wyrzucać skoszoną trawę? Większość popełnia błąd
Gdzie wyrzucać skoszoną trawę? Większość popełnia błąd
"Odmawiałam różaniec". Oto co pomogło jej w głośnej wyprawie
"Odmawiałam różaniec". Oto co pomogło jej w głośnej wyprawie
Zasadź bratki w ten sposób. Będą rosły jak nigdy
Zasadź bratki w ten sposób. Będą rosły jak nigdy
Z tych grzechów nie może rozgrzeszyć "zwykły" ksiądz. Jest ich pięć
Z tych grzechów nie może rozgrzeszyć "zwykły" ksiądz. Jest ich pięć
Upubliczniono jej ostatnie zdjęcie. Zrobiono je krótko przed katastrofą
Upubliczniono jej ostatnie zdjęcie. Zrobiono je krótko przed katastrofą
Unikaj ich jak ognia. Te kolory postarzają
Unikaj ich jak ognia. Te kolory postarzają
Zakazany krzew w Polsce. Kara to nawet milion zł
Zakazany krzew w Polsce. Kara to nawet milion zł
Młodzi rezygnują z pracy w szkołach. Oto powody
Młodzi rezygnują z pracy w szkołach. Oto powody
Wskazała dwie oznaki zdrady. "Nigdy nie zawiodły"
Wskazała dwie oznaki zdrady. "Nigdy nie zawiodły"
Myjesz w ten sposób włosy? Coraz bardziej je niszczysz
Myjesz w ten sposób włosy? Coraz bardziej je niszczysz