Oleje i oliwy

Olej z pestek winogron, słonecznikowy, oliwa extra virgin... Zobacz, czym się różnią i do czego najlepiej je dodawać.

Obraz

*Są najzdrowsze ze wszystkich tłuszczów. I choć mają podobną liczbę kalorii jak masło czy smalec, różni je od nich wiele. *
Po pierwsze - są pochodzenia roślinnego, więc nie zawierają cholesterolu. Po drugie - dostarczają nam nienasyconych kwasów tłuszczowych, które pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu. Ich znaczenie w diecie podkreślono więc w najnowszej piramidzie żywienia – każdego dnia powinniśmy zjadać 2–3 łyżki oleju lub oliwy. Mają naprawdę dobroczynne działanie, czego żywym dowodem są mieszkańcy krajów śródziemnomorskich. Ich dieta, bazująca na warzywach, rybach i oliwie, sprawia, że rzadziej niż inne nacje chorują na miażdżycę i nowotwory.

*Co to jest extra virgin? *Extra virgin to najszlachetniejsza oliwa z oliwek. Jest tłoczona na zimno, ma zielonkawy kolor i charakterystyczny zapach surowych oliwek. W pełni zachowuje najcenniejsze dla zdrowia składniki. Stanowi doskonałe uzupełnienie sałatek, surówek, sosów, dań z makaronu. Do smażenia radzimy używać oliwy gorszej jakości (olive oil) tłoczonej na gorąco.

*Dodaj zioła i przyprawy *Sama możesz przygotować aromatyczne oliwy. Do oliwy z oliwek dodaj np. czosnek, papryczkę, ziarna pieprzu lub zioła. Będzie pasować do sałatek i mięs.

*Dobierz do potrawy *Na rafinowanych olejach i oliwach można smażyć, zaś tłoczone na zimno najcenniejsze są jadane na surowo, np. dodane do sałatki, surówki lub sosu.
*- Rzepakowy *Ma charakterystyczny zapach; do surówek, smażenia.
*- Słonecznikowy *Obojętny w smaku, ma przyjemny zapach. Doskonały do sałatek, sosów, ale też do smażenia.
*- Z pestek winogron *Bez smaku i zapachu, wytrzymały na wysoką temperaturę; uniwersalny, do smażenia, pieczenia, surówek i sałatek.
*- Ryżowy *Tłoczony na zimno, rafinowany; dobry do smażenia i gotowania, a także do sałatek.
*- Sezamowy *Tłoczony na zimno; do sałatek, zup, nie nadaje się do smażenia!
*- Z orzechów włoskich *Bardzo zdrowy; do sałatek, sosów, dressingów oraz do krótkiego smażenia.
*- Z pestek dyni *Ma orzechowo-owocowy smak; do sosów, zup, ciast, do polewania lodów.
*- Lniany *Szybko jełczeje; do potraw wegetariańskich, z tofu.

Wybrane dla Ciebie

Skończyła 49 lat. W latach 90. znali ją niemal wszyscy
Skończyła 49 lat. W latach 90. znali ją niemal wszyscy
Byli razem 11 lat. Mało kto wie, kim jest jego obecna żona
Byli razem 11 lat. Mało kto wie, kim jest jego obecna żona
Znajdują tam jaja. Te miejsca w domu mogą być wylęgarnią kleszy
Znajdują tam jaja. Te miejsca w domu mogą być wylęgarnią kleszy
Związała się z o 31 lat młodszym. Tak o nim mówiła
Związała się z o 31 lat młodszym. Tak o nim mówiła
Córka Samusionek wylądowała w domu dziecka. Taką mają dziś relację
Córka Samusionek wylądowała w domu dziecka. Taką mają dziś relację
Grzybowa "gorączka złota". Są warte nawet 2 tys. zł
Grzybowa "gorączka złota". Są warte nawet 2 tys. zł
Nie tylko rajstopy zwracają uwagę. Spójrzcie na jej buty
Nie tylko rajstopy zwracają uwagę. Spójrzcie na jej buty
Jej nowy wpis rozdziera serce. Tak pożegnała Wójcika
Jej nowy wpis rozdziera serce. Tak pożegnała Wójcika
Opowiedziała o walce z chorobą. "Siedem bardzo ciężkich lat"
Opowiedziała o walce z chorobą. "Siedem bardzo ciężkich lat"
Na bieliznę zarzuciła marynarkę. W sieci aż huczy
Na bieliznę zarzuciła marynarkę. W sieci aż huczy
Piękne imię wymiera. W 2024 roku nazwano tak tylko 17 dziewczynek
Piękne imię wymiera. W 2024 roku nazwano tak tylko 17 dziewczynek
Wzięła samoślub w czterdzieste urodziny. Impreza trwała trzy dni
Wzięła samoślub w czterdzieste urodziny. Impreza trwała trzy dni