GotowaniePrzepisyOmlet z serem

Omlet z serem

Udekorować listkami bazylii.

Omlet z serem

07.02.2006 | aktual.: 07.03.2006 08:07

Składniki:
- 8 jajek
- 2 pomidory
- kawałek ogórka sałatkowego
- 2-3 łyżki zielonego groszku
- 4 plastry szynki
- 5 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
- listki świeżej bazylii
- masło do smażenia

Pomidory umyć, pokroić na plasterki lub cząstki, usunąć stwardniałe kawałki,
ogórek dokładnie umyć, nie obierać, pokroić na cienkie plasterki,
groszek zblanszować, dokładnie osączyć, szynkę pokroić na cienkie paski,
białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z żółtkami,
na patelni rozpuścić masło, położyć część pokrojonych pomidorów, ogórka, szynki i groszku, zalać 1/4 masy, oprószyć przyprawami,
omlet podsmażyć, odwrócić na drugą stronę, posypać startym żółtym serem, smażyć na rumiano, by rozpuścił się ser,
w ten sam sposób przygotować jeszcze 3 omlety, udekorować listkami bazylii.

Komentarze (0)