GotowaniePrzepisyOmlet z wędliną

Omlet z wędliną

Można polać ketchupem.

Omlet z wędliną

21.04.2005 | aktual.: 20.02.2006 14:44

Składniki:
- 6 jajek
- 2 łyżki masła
- 5 dag żółtego sera
- 10 dag wędliny, np. szynki, salami
- 1 pomidor
- sól
- pieprz

Żółty ser zetrzeć na tarce z małymi oczkami, wędlinę pokroić na plasterki, a potem na paski, pomidor umyć, sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę, żółty ser wymieszać z wędliną i pomidorem, białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z rozkłóconymi żółtkami, na patelni rozpuścić łyżkę masła, wylać połowę masy, kiedy wierzch się zetnie, posypać połową sera i wędliny, oprószyć solą i pieprzem, złożyć na pół, potrzymać na małym ogniu, by ser się rozpuścił, tak samo przygotować drugi omlet, przekroić na pół, od razu podawać.

Zobacz także
Komentarze (0)