Oni znają się na herbacie!

Zwycięzca konkursu herbacianych sommelierów musiał m.in. dopasować herbatę do jednego z dań, lub odwrotnie - przekąskę do wybranej z karty herbaty. W nagrodę pojedzie na Cejlon!

Oni znają się na herbacie!
1

Tegorocznym zwycięzcą organizowanego przez Dilmah konkursu herbacianych sommelierów "Dilmah Tea Sommelier Competition 2009" został reprezentant zakopiańskiego hotelu Belvedere - Mateusz Rumiński.

Do konkursu finałowego zakwalifikowało się dziesięcioro sommelierów z całej Polski - Wrocławia, Smolca, Jeleniej Góry, Zakopanego, Lublina, Radomia, Łodzi, Piaseczna i Warszawy. Zadaniem każdego z nich było przygotowanie herbaty z dodatkami według własnej receptury oraz zaparzenie filiżanki herbaty dopasowanej do jednego z dań konkursowego menu.

Najtrudniejszym jednak zadaniem była rozmowa z jurorami - Piotrem Adamczewskim (przewodniczącym składu sędziowskiego), Aldoną Witak (Food Service), Łukaszem Klesykiem (Kuchnia), Pawłem Dudziakiem i Kamilem Maliszewskim (Dilmah). Sommelierzy sądowali gusta i oczekiwania Jurorów, starali się dobrać najbardziej odpowiedni napar do wskazanej przez nich przekąski, lub odwrotnie - przekąskę do wybranej z karty herbaty. Oceniana była także wiedza o herbacie - umiejętność wyjaśnienia jej smaku i charakteru, a nawet… barwy naparu.

„Zostałem zapytany, dlaczego zaserwowana herbata ma tak jasny kolor. To mnie zaskoczyło. Początkowo pomyślałem, że po prostu źle ją zaparzyłem, ale na szczęście w porę uświadomiłem sobie, że jest to cecha herbat wysokogórskich” - wspomina jeden z uczestników konkursowych zmagań. Z kolei Łukasz Klesyk, testujący herbaciane drinki na gorąco, poszukiwał w nich przede wszystkim równowagi i harmonii smaków, aromatów oraz faktury. Jak się okazało, tylko jednemu z sommelierów udało się stworzyć kompozycję idealną, ocenioną na najwyższą liczbę punktów.

Zwycięzcą Dilmah Tea Sommelier 2009 został Mateusz Rumiński, dla którego był to już drugi udział w finale konkursu. W klasyfikacji końcowej wyprzedził on Daniela Misztala z lubelskiej restauracji Grodzka 15 oraz Daniela Kanię z wrocławskiej restauracji Bernard. Nagrodą dla najlepszego herbacianego sommeliera jest wyprawa na Cejlon, zwiedzanie plantacji i fabryk herbaty oraz sesja kiperska w Tea Roomie.

Źródło artykułu: Informacja prasowa
1

Wybrane dla Ciebie

Gdzie wyrzucić puszki po farbie? Nagminny błąd Polaków
Gdzie wyrzucić puszki po farbie? Nagminny błąd Polaków
Polka pokazała się w Cannes. Wszyscy patrzyli na jej głowę
Polka pokazała się w Cannes. Wszyscy patrzyli na jej głowę
Jeżdżą "kultywować pożądanie". Ekspertka ostrzega. "To niebezpieczne"
Jeżdżą "kultywować pożądanie". Ekspertka ostrzega. "To niebezpieczne"
Wsmaruj w fugi. Wyżre cały brud i pleśń w 30 min
Wsmaruj w fugi. Wyżre cały brud i pleśń w 30 min
Nałóż na brudną indukcję. "Wyżre" cały brud w pięć minut
Nałóż na brudną indukcję. "Wyżre" cały brud w pięć minut
Po śmierci męża straciła wszystko. Teraz walczy o odzyskanie majątku
Po śmierci męża straciła wszystko. Teraz walczy o odzyskanie majątku
Posadź je na działce. Węże się nie zbliżą
Posadź je na działce. Węże się nie zbliżą
Mówi o zabiegach na twarz. "Regularnie, raz na dwa tygodnie"
Mówi o zabiegach na twarz. "Regularnie, raz na dwa tygodnie"
Ciągnął psy za samochodem. Tak się teraz tłumaczy
Ciągnął psy za samochodem. Tak się teraz tłumaczy
Zdradziła przepis na udany związek. "Nie rywalizujemy"
Zdradziła przepis na udany związek. "Nie rywalizujemy"
Sekret pięknej fryzury księżnej Kate. Stosuje "płynne złoto"
Sekret pięknej fryzury księżnej Kate. Stosuje "płynne złoto"
Wtedy wytniesz drzewa bez zezwolenia. Prosta zasada
Wtedy wytniesz drzewa bez zezwolenia. Prosta zasada