GotowaniePrzepisyOni znają się na herbacie!

Oni znają się na herbacie!

Oni znają się na herbacie!
07.10.2009 16:16, aktualizacja: 23.06.2010 14:42

Zwycięzca konkursu herbacianych sommelierów musiał m.in. dopasować herbatę do jednego z dań, lub odwrotnie - przekąskę do wybranej z karty herbaty. W nagrodę pojedzie na Cejlon!

Tegorocznym zwycięzcą organizowanego przez Dilmah konkursu herbacianych sommelierów "Dilmah Tea Sommelier Competition 2009" został reprezentant zakopiańskiego hotelu Belvedere - Mateusz Rumiński.

Do konkursu finałowego zakwalifikowało się dziesięcioro sommelierów z całej Polski - Wrocławia, Smolca, Jeleniej Góry, Zakopanego, Lublina, Radomia, Łodzi, Piaseczna i Warszawy. Zadaniem każdego z nich było przygotowanie herbaty z dodatkami według własnej receptury oraz zaparzenie filiżanki herbaty dopasowanej do jednego z dań konkursowego menu.

Najtrudniejszym jednak zadaniem była rozmowa z jurorami - Piotrem Adamczewskim (przewodniczącym składu sędziowskiego), Aldoną Witak (Food Service), Łukaszem Klesykiem (Kuchnia), Pawłem Dudziakiem i Kamilem Maliszewskim (Dilmah). Sommelierzy sądowali gusta i oczekiwania Jurorów, starali się dobrać najbardziej odpowiedni napar do wskazanej przez nich przekąski, lub odwrotnie - przekąskę do wybranej z karty herbaty. Oceniana była także wiedza o herbacie - umiejętność wyjaśnienia jej smaku i charakteru, a nawet… barwy naparu.

„Zostałem zapytany, dlaczego zaserwowana herbata ma tak jasny kolor. To mnie zaskoczyło. Początkowo pomyślałem, że po prostu źle ją zaparzyłem, ale na szczęście w porę uświadomiłem sobie, że jest to cecha herbat wysokogórskich” - wspomina jeden z uczestników konkursowych zmagań. Z kolei Łukasz Klesyk, testujący herbaciane drinki na gorąco, poszukiwał w nich przede wszystkim równowagi i harmonii smaków, aromatów oraz faktury. Jak się okazało, tylko jednemu z sommelierów udało się stworzyć kompozycję idealną, ocenioną na najwyższą liczbę punktów.

Zwycięzcą Dilmah Tea Sommelier 2009 został Mateusz Rumiński, dla którego był to już drugi udział w finale konkursu. W klasyfikacji końcowej wyprzedził on Daniela Misztala z lubelskiej restauracji Grodzka 15 oraz Daniela Kanię z wrocławskiej restauracji Bernard. Nagrodą dla najlepszego herbacianego sommeliera jest wyprawa na Cejlon, zwiedzanie plantacji i fabryk herbaty oraz sesja kiperska w Tea Roomie.

Źródło artykułu:Informacja prasowa