FitnessOrzechowe tajemnice

Orzechowe tajemnice

Masz do wyboru włoskie, laskowe, arachidowe, brazylijskie. Są kaloryczne, ale zdrowe.

15.12.2005 | aktual.: 29.05.2010 19:24

Porcja 85 g orzechów dziennie obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Jedzone w połączeniu np. z muesli czy roślinami strączkowymi dostarczają pełnowartościowego białka. Ponieważ zawierają kwas fitynowy przyspieszający wydalanie minerałów, najlepiej łączyć je z produktami bogatymi w witaminę C. Szczególnie wartościowe są orzechy nie prażone i nie solone. Siekanymi można posypywać sałatki owocowe, warzywne, np. z selera i jabłka, a także lody i inne desery. Uwaga! Są ciężkostrawne - osoby z problemami gastrycznymi mogą zjeść 3-4 dziennie, bez skórki, jako dodatek do potraw. *
*
Przechowywanie *Nienasycone tłuszcze zawarte w orzechach bardzo łatwo jełczeją. Dlatego *trzeba je trzymać w suchym i chłodnym miejscu
, np. w spiżarni czy lodówce. Kupując łuskane orzechy, zwracaj uwagę na szczelność opakowania.

Aby nie szkodziły *- *Nie jedz orzechów niedojrzałych, z miękką, zielonkawą skorupką. Mogą zawierać substancje, z których tworzą się trujące cyjanki.
- Orzechy, zwłaszcza ziemne, łatwo pleśnieją. Pleśnie wytwarzają aflatoksyny - substancje o działaniu rakotwórczym, wywołujące uczulenia. Unikaj więc orzechów chociażby z najmniejszymi śladami pleśni na skórce, a nawet na skorupce.
- U niektórych osób orzeszki ziemne, również w postaci oleju arachidowego i masła orzechowego, mogą powodować alergie. Objawiają się one najczęściej pokrzywką i dusznościami.
- Całych orzechów nie podawaj dzieciom do 5 lat, bo mogą się zadławić.
- Solonych unikaj, jeśli masz nadciśnienie.

*Brazylijskie - chronią przed rakiem *- Podłużne, kremowe, z ciemnobrązową skórką i trójścienną, grubą, brązową skorupą. 100g ma 680 kcal. Bogate w selen, który hamuje powstawanie wolnych rodników.

*Laskowe - opóźniają efekty starzenia się *- 100 g ma ok. 650 kcal i pokrywa czterodniowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę E.
- Zawierają dosyć mało sodu i mogą je jeść nadciśnieniowcy.

*Migdały - na ładną, gładką skórę *- 100 g to ok. 610 kcal. Mają dużo błonnika oraz witaminy E. Zawierają kwas szczawiowy, dlatego powinny ich unikać osoby ze skłonnością do kamicy nerkowej.

*Nerkowce - dla kobiet w ciąży *- Mają kształt nerki, są kruche i delikatne w smaku. Jak na orzechy, są niskokaloryczne - 100 g to ok. 580 kcal. Zawierają kwas foliowy potrzebny kobietom w ciąży. Dla wegetarian są też dobrym źródłem żelaza i białka.

*Pekany - energia dla mózgu *- Bardzo twarde, podłużne, z cienką skórką i brązową skorupką. 100 g ma ok. 680 kcal. Zawierają witaminę B1 biorącą udział w przemianie węglowodanów.

*Pinii - na silne mięśnie *- Tak naprawdę są nasionami sosny. Małe, o kremowej barwie. Bardzo kaloryczne - 100 g ma ok. 690 kcal. Dostarczają magnezu - do pracy mięśni, i cynku - zwiększającego płodność.

*Pistacjowe - poprawiają przemianę materii *- Podłużne, zielone, pokryte czerwonawą skórką i kremową łupinką. 100 g dostarcza ok. 600 kcal. Zawierają dużo białka i błonnika, a także magnez i potas (regulują pracę serca), witaminy E i z grupy B.

*Włoskie - wzmacniają serce *- 100 g dostarcza ok. 690 kcal. Zawierają głównie tłuszcze wielonienasycone, które chronią przed chorobami serca.
- Mają witaminę B6 - wspomagają produkcję przeciwciał i czerwonych krwinek.

*Ziemne - korzystne dla układu nerwowego *- Są nasionami rośliny strączkowej i rosną pod ziemią. 100 g dostarcza ok. 570 kcal. Bogate w białko i witaminy z grupy B, niezbędne do pracy układu nerwowego.

Renata Rowicka

Komentarze (0)