GotowaniePrzepisyOskary Kulinarne 2008

Oskary Kulinarne 2008

Oskary Kulinarne 2008
Źródło zdjęć: © mwmedia

Osobowość Kulinarną, promotora kuchni regionalnej, najlepszy program oraz książkę kulinarną nagrodzono na gali Oskarów Kulinarnych 2008. Statuetki przyznano już po raz szósty, a oprócz figurek można było podziwiać pyszne arcydzieła.

Za najlepszą książkę kapituła uznała „Fuzję smaków. Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”, której autor wyjaśnia m.in. jak w jednym garnku połączyć kuchnię tajską i włoską oraz czy mięsem z kaczki da się zastąpić stek z krokodyla.

1 / 12

Oskary Kulinarne 2008

Obraz
© AKPA

Wyśmienite ryby i inne owoce morza przyrządzone rękoma mistrzów równie dobrze wyglądają, jak smakują.

2 / 12

Oskary Kulinarne 2008

Obraz
© AKPA

Czekoladowa fontanna może służyć do ozdoby, ale także jako przekąska dla smakoszy.

3 / 12

Jean Bos

Obraz
© AKPA

Prestiżowy tytuł Osobowości Kulinarnej zdobył belgijski kucharz Jean Bos. Zasłynął przede wszystkim jako inicjator kuchni molekularnej, obejmującej takie techniki jak gotowanie przy użyciu azotu czy smażenie w wodzie.
Z kolei promotorem kuchni regionalnej okrzyknięto Grzegorza Parczewskiego, który od lat skutecznie propaguje kuchnię kujawską i pomorską.

4 / 12

Oskary Kulinarne 2008

Obraz
© AKPA

Podczas gali można było skosztować rozmaitych potraw, od przystawek po wymyślne dania.

5 / 12

Robert Sowa, Kurt Scheller

Obraz
© AKPA

W skład kapituły przyznającej oskary wchodziło pięciu znawców tematu: Robert Makłowicz, Robert Sowa, Karol Okrasa, Kurt Scheller oraz Grzegorz Kazubski.

6 / 12

Karol Okrasa

Obraz
© mwmedia

Jury nie miało łatwego zadania, ale w podejmowaniu decyzji pomógł fakt, że sami jego członkowie otrzymywali już prestiżowe statuetki.

7 / 12

Oskary Kulinarne 2008

Obraz
© AKPA

W ramach deseru goście delektowali się słodkimi i pięknymi przysmakami.

8 / 12

Oskary Kulinarne 2008

Obraz
© AKPA

Słodkie mozaiki na tacy mogą prawdziwie ucieszyć oczy.

9 / 12

Oskary Kulinarne 2008

Obraz
© AKPA

Owoce z dodatkiem czekolady to znakomita dekoracja każdego stołu.

10 / 12

Grzegorz Kazubski

Obraz
© mwmedia

Najlepszy program kulinarny, czyli prowadzeni przez Grzegorza Kazubskiego i Roberta Ciechomskiego „Szefowie Kuchni”, można oglądać na kanale Kuchnia TV.

11 / 12

Oskary Kulinarne 2008

Obraz
© AKPA

Zestaw mięs świetnie się sprawdza jako przekąska między głównymi daniami.

12 / 12

Blue Cafe

Obraz
© AKPA

Galę wręczenia nagród uświetniły występem zespoły Kasia&Paula oraz Blue Cafe.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)