Papryczka ukoi twój ból
Badania nad papryczką chili mogą doprowadzić do opracowania nowego, skuteczniejszego środka przeciwbólowego - informuje "Journal of Clinical Investigartion".
27.04.2010 | aktual.: 28.04.2010 09:21
Może i pali nas żywym ogniem i dodana w nadmiarze zabija skutecznie smak potrawy. Jednak papryczka chili może także zrobić dla nas dużo dobrego. Badania nad tym warzywem mogą doprowadzić do stworzenia nowego, skuteczniejszego środka przeciwbólowego. Kluczem do opracowania takiego leku jest kapsaicyna. Informuje o tym "Journal of Clinical Investigartion".
Palący smak nadaje chili substancja zwana kapsaicyną. Wiąże się ona ze specyficznymi receptorami komórek. Jak odkryli naukowcy z zespołu doktora Kenetha Hargreavesa z University of Texas, podobny związek chemiczny pojawia się w bolących miejscach naszego ciała. Zahamowanie wytwarzania tej substancji (utlenione kwasy tłuszczowe zwane OLAM) uśmierza przewlekły ból.
Zdaniem doktora Hargreavesa, dzięki jego odkryciu możliwe będzie w przyszłości leczenie silnego, przewlekłego bólu - związanego na przykład z nowotworami czy schorzeniami stawów.