GotowaniePrzepisyPapryka z grzybami

Papryka z grzybami

Papryka z grzybami
27.09.2005 12:02, aktualizacja: 20.02.2006 15:34

Potrawę posyp startym parmezanem.

30 min, 6 porcji
1 porcja 220 kalorii

Składniki:
- 7 strąków papryki
- 50 dag mieszanych grzybów leśnych, mogą być pieczarki
- kawałek pora
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- 1,5 szklanki ugotowanego na sypko ryżu
- gałązka świeżego oregano
- 5 dag parmezanu
- 1 łyżka oleju

Grzyby oczyścić, opłukać, drobno pokroić, przesmażyć na maśle,
dodać posiekany por i pokrojony w kostkę jeden strąk papryki,
całość poddusić na małym ogniu,
grzyby wymieszać z ryżem, przyprawić do smaku, dodać listki oregano,
farszem napełnić strąki papryki, ułożyć je w żaroodpornym, natłuszczonym naczyniu, posypać startym parmezanem,
zapiekać 20–30 min w temperaturze 180°C.