Paprykarz z karpia
Sos można, jak na Węgrzech, zaprawić kwaśną śmietaną.
Składniki:
- 1 kg karpia
- 4 cebule
- 2 pomidory
- 2 zielone papryki
- kilka gałązek koperku,
- 50 g smalcu
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 2 łyżki mielonej papryki, sól
- Karpia oskrobać, wykroić filety i pokroić na 4 kawałki.
- Rybę opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
- Cebule obrać i pokroić na cienkie plasterki. Pomidory i papryki opłukać i osuszyć. Pomidory zanurzyć na 10 sekund we wrzącej wodzie, obrać ze skórki i usunąć nasiona. Miąższ pokroić w kostkę. Papryki pokroić na połówki. Usunąć gniazda nasienne i białe błonki. Miąższ pokroić na paski. Listki koperku oderwać od łodyżek.
- W rondlu roztopić smalec. Włożyć pokrojoną cebulę i smażyć przez 5 minut, aż się zrumieni. Dodać pomidory, paseczki papryki i kawałki karpia. Podlać winem, posypać mieloną papryką i posolić. Dusić pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 15 minut. Posypać listkami koperku i zaraz podawać z ziemniakami.
Jacques Le Divellec, "Ryby i owoce morza, 400 przepisów", Larousse Polska 2004