Pieczywa świata

Nam słowo chleb kojarzy się z wyrośniętym bochenkiem, Hindusom z płaskim plackiem, a Turkom ze słodkim ciastem z dodatkiem rodzynek.

Obraz

Chleb w większości kuchni świata stanowi podstawę pożywienia. Jednak okazuje się, że pod tą nazwą często kryje się pieczywo niczym nie przypominające polskiego-* ani formą, ani smakiem. Wynika to oczywiście z różnych tradycji oraz upodobań. *
Niektórzy lubią delikatne w smaku bułki, inni - pieczywo ciężkie, pełnoziarniste, wyraziste, jeszcze inni chrupiące podpłomyki. Wszystkie te wypieki są bardzo smaczne. Dlatego warto po nie sięgnąć od czasu do czasu, chociażby po to, by urozmaicić smak codziennych kanapek. Rozejrzyj się więc po półkach piekarni i delikatesów.

Czy wiesz, że... *- Pierwszy chleb najprawdopodobniej upieczono z nasion dzikich traw. Pszenny pojawił się około 9 tysięcy lat temu.
- Początkowo bochenki chleba wypiekano na gorących kamieniach. Były twarde i niezbyt smaczne. Dopiero kiedy odkryto zakwas (ok. 500 lat temu), pieczywo stało się pulchniejsze i smaczniejsze.
- Najstarszy, znaleziony na Krecie ślad chleba pochodzi z IV w p.n.e.
*
Co gdzie jedzą - Bagietka
- typowe francuskie pieczywo. Długie bułki o chrupiącej skórce i puszystym miękiszu. Bardzo szybko tracą świeżość. Podaje się je do sałatek, zup, na przystawkę z pastami, masłem.
- Ciabatta - pochodzi z Włoch. Robi się ją z mąki pszennej i żytniej. Może mieć formę prostokątnych chlebków lub małych bułeczek. Ma puszysty środek. Doskonała na grzanki.
- Focaccia - pieczywo popularne we Włoszech. To płaski prostokąt lub krążek z ciasta przypominającego to na pizzę. Focaccię jada się na przekąskę lub jako lekki posiłek.
- Pita- wywodzi się z Grecji, ale jest też popularna w kuchni arabskiej i tureckiej. To płaski, dwuwarstwowy chlebek. Po przecięciu napełnia się go pieczonym mięsem, warzywami i sosem.
- Pumpernikiel - westfalski ciemny chleb z mąki żytniej, lekko zakwaszony. Gotuje się go na parze, a potem długo piecze, przez co ma zwartą konsystencję i wyrazisty lecz łagodny smak. Doskonały do kanapek z ostrymi dodatkami.
- Svartbröd - skandynawski czarny chleb. Okrągły i płaski, słodki w smaku.
- Maca - cienkie, chrupkie pieczywo jadane przez Żydów w święto Paschy. Wypiekane jest z niekwaszonego i niesolonego ciasta. Można ją dodawać do wielu potraw - w całości lub pokruszoną.
- Chleb turecki - z mąki pszennej, słodki, z dodatkiem miodu i rodzynek.
- Chapati- chleb hinduski; płaski, okrągły, zwykle niezakwaszony, z mąki pszennej - razowej, białej lub mieszanej. Piecze się go na gorącej blasze.

Wybrane dla Ciebie

Dodali klauzulę "kokainową". Wyszła na jaw po rozstaniu
Dodali klauzulę "kokainową". Wyszła na jaw po rozstaniu
Tuje na działkach ROD. Oto co "mówi" regulamin
Tuje na działkach ROD. Oto co "mówi" regulamin
84-letnia matka z młodszym partnerem. Tak bawiła się na weselu córki
84-letnia matka z młodszym partnerem. Tak bawiła się na weselu córki
Miała tylko 13 lat. Jej występ w teledysku rozpętał aferę
Miała tylko 13 lat. Jej występ w teledysku rozpętał aferę
Przyłapała pasażerów. "Prosimy, aby nie robić tego, co na zdjęciu"
Przyłapała pasażerów. "Prosimy, aby nie robić tego, co na zdjęciu"
Wykonaj ten zabieg w październiku. Wiosną trawnik pięknie się zazieleni
Wykonaj ten zabieg w październiku. Wiosną trawnik pięknie się zazieleni
Kończy 61 lat. Tak wygląda dziś "najpiękniejsza kobieta świata"
Kończy 61 lat. Tak wygląda dziś "najpiękniejsza kobieta świata"
Włóż do suszonych grzybów. Ochronisz przed plagą szkodników
Włóż do suszonych grzybów. Ochronisz przed plagą szkodników
Ostatni dzwonek na zabieg. Borówki będziesz zbierać wiadrami
Ostatni dzwonek na zabieg. Borówki będziesz zbierać wiadrami
Wyciśnij do muszli. Po 10 minutach będzie lśnić jak nowa
Wyciśnij do muszli. Po 10 minutach będzie lśnić jak nowa
Bosacka oceniła popularne parówki. "Mieszanina skór, wiórów i pazurów"
Bosacka oceniła popularne parówki. "Mieszanina skór, wiórów i pazurów"
Zakazane na balkonie. Kto zignoruje przepis, ten będzie żałował
Zakazane na balkonie. Kto zignoruje przepis, ten będzie żałował