Pielmieni
Pierożki z wołowiną i wieprzowiną. Specjalność kuchni rosyjskiej.
11.01.2006 | aktual.: 20.02.2006 15:37
55 min, 8 porcji
1 porcja 370 kalorii
Składniki:
- 50 dag mąki
- 1 jajko
- sól
- 1/4 l wody
- po 20 dag wołowiny i wieprzowiny
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- pieprz
- olej do głębokiego smażenia
- 10 dag śmietany
Mąkę przesiać, wysypać na stolnicę, nożem zrobić wgłębienie, wbić całe jajko, dodać 1/4 łyżeczki soli, wlać wodę, wyrobić gładkie, dość elastyczne ciasto.
Mięso opłukać, osączyć, pokroić na kawałki, zemleć z czosnkiem, dodać posiekaną i podrumienioną na maśle cebulę, wyrobić z 4-5 łyżkami wody, solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować, szklanką wycinać krążki, kłaść na nich kulki uformowane z masy mięsnej, złożyć na pół, zlepić dokładnie brzegi.
Pierożki gotować w osolonym wrzątku 5 minut, od kiedy wypłyną, osączyć, kłaść na rozgrzany tłuszcz, usmażyć na rumiano, podawać ze śmietaną.