Pikantne ptysie
Przełożyć twarożkiem wymieszanym z jogurtem, posiekaną cebulką i zieleniną.
22.11.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:36
Porcja 140 kcal
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 10 dag masła lub margaryny
- szczypta soli
- 15 dag mąki
- 4-5 jajek
Na farsz:
- 25 dag twarożku
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
- 1 cebulka
- szczypiorek lub natka pietruszki
- pieprz
W rondelku zagotować wodę z masłem lub margaryną oraz szczyptą soli, do wrzącej wsypać całą mąkę, mieszać, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia.
Zestawić, lekko przestudzić, ucierać, dodając po jednym jajku, każde następne wbijać dopiero wtedy, kiedy poprzednie zostanie całkowicie wchłonięte przez ciasto.
Blachę wyłożyć pergaminem, rękaw cukierniczy napełnić ostudzonym ciastem, wyciskać na papier kulki wielkości orzecha włoskiego, zachowując odległość 2 cm.
Piec ok. 20 min w 220°C, wyjąć, przekroić na pół, do środka włożyć twarożek utarty z jogurtem oraz wymieszany z posiekaną cebulką i zieleniną, przyprawiony solą i pieprzem.