Pizza domowa
Ten włoski specjał zna cały świat. Bardzo łatwo go przygotować, więc jeśli dotąd nie miałaś odwagi, dłużej nie zwlekaj!
*Typowa, włoska pizza jest cienka i chrupiąca. Nie ma wielu dodatków i nie ocieka serem. Tak więc z natury nie jest zbyt kaloryczna. To tylko nadmierna pomysłowość i szczodrość przyrządzających dała jej opinię tuczącego fast fooda. *
Pierwsza współczesna pizza, upieczona w 1889 r. na cześć przybyłej do Neapolu włoskiej królowej Małgorzaty, składała się z ciasta i dodatków w barwach włoskiej flagi: pomidorów, sera mozzarella i bazylii. Po dziś dzień właśnie margerita pozostaje najpopularniejszą i najprostszą wersją pizzy. My również zachęcamy do przygotowania tradycyjnej pizzy. Jest smaczna i całkiem zdrowa.
Przygotuj ciasto *Podstawą pizzy jest blat ciasta drożdżowego. W zależności od ilości użytych drożdży może być bardziej lub mniej puszysty. Z podanych poniżej składników przygotujesz dużą pizzę.
*Przepis. Do 30 dag mąki wkruszyć 2 dag drożdży świeżych lub 1/2 paczki suszonych, dodać szczyptę soli i 3 łyżki oliwy. Ciepłym mlekiem lub wodą (ok. 200 ml) zarobić gładkie, elastyczne ciasto, przykryć, odstawić do wyrośnięcia.
*Zrób sos *Dzięki niemu drożdżowy placek zamienia się w pizzę.
*Pomidorowy *2 łyżki koncentratu pomidorowego rozmieszaj z 2 łyżkami wody, dodaj sól, pieprz i oregano. Uniwersalny, do pizzy mięsnej i warzywnej.
*Śmietanowy *4 łyżki gęstej śmietany wymieszaj ze świeżo zmielonym pieprzem. Pasuje do pizzy wegetariańskiej, z pieczarkami.
*Najsmaczniejsze połączenia dodatków Pepperoni, oliwki *- Kiełbasę ułóż na pizzy posmarowanej sosem pomidorowym, dodaj oliwki, ser.
*Szynka, pieczarki, pomidor *- Blat ciasta posmaruj sosem pomidorowym, ułóż szynkę i pieczarki, posyp mozzarellą, połóż plastry pomidorów.
*Bekon, cebula, grzyby *- Na sos śmietanowy połóż plastry bekonu, posyp cebulą, grzybami i serem.
*Brokuły, kukurydza, pomidor, oliwki *- Na warstwie sosu śmietanowego połóż różyczki brokułu, kukurydzę i oliwki, posyp serem. Na wierzchu ułóż grube plastry pomidora.
*Ułóż dodatki, upiecz i... smacznego! *Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkuj je na oprószonej mąką stolnicy, by powstał duży, cienki krążek.
Przełóż do formy posypanej mąką lub natłuszczonej oliwą. Posmaruj sosem, ułóż dodatki, posyp startym serem, piecz ok. 25 min w ok. 220°C. Pokrój na porcje, podawaj gorącą.
- Blacha do pieczenia pizzy, ok. 20 zł, specjalny nóż do krojenia, ok. 15 zł
*Błyskawiczne rozwiązanie *Wielu producentów stara się nam ułatwić przyrządzenie tego przysmaku. W sklepach można więc kupić gotowe blaty (czasem nawet podpieczone), sosy do pizzy czy starty ser. Nowością jest pizza firmy Knorr, której opakowanie zawiera ciasto i sos w proszku (ok. 6 zł).