Placek z jajkiem
Posypać pokrojonym w kostkę ogórkiem, selerem naciowym i ugotowanymi jajkami, podawać na ciepło.
17.03.2006 | aktual.: 27.03.2006 17:25
40 min, 10 porcji
Porcja 380 kcal
Składniki:
- 20 dag mąki pszennej
- 15 dag mąki kukurydzianej
- 25 dag masła
- 3 jajka
- szczypta soli
- 40 dag brukselki
- 200 ml śmietany
- 2 ugotowane na twardo jajka
- łodyga selera naciowego
- 1 ogórek
- sól
- pieprz
Mąkę posiekać z masłem,
dodać jajko i szczyptę soli, wyrobić gładkie ciasto, jeśli się kruszy, dodać kilka łyżek zimnej wody, schłodzić,
rozwałkować na grubość 3/4 cm, ciastem wylepić dno i boki formy, ponakłuwać widelcem,
piec ok. 25 minut w 200°C
brukselkę oczyścić, ugotować w lekko osolonej wodzie, osączyć, ułożyć na upieczonym spodzie,
2 jajka rozkłócić ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem, zalać brukselkę, wstawić do piekarnika na ok. 15 minut,
placek posypać pokrojonym w kostkę ogórkiem, selerem naciowym i ugotowanymi jajkami, podawać na ciepło.