55 min, 7 porcji
1 porcja 370 kalorii
Składniki
- 25 dag mąki pszennej
- 20 dag masła
- sól
- łyżeczka nasion kminku
- 40 dag twarogu
- 4 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 dag boczku
- 2 pory
- 5 dag żółtego sera
- pieprz
- tymianek
Z mąki pszennej, 3/4 masła, soli, kminku i 2 łyżek zimnej wody zarobić kruche ciasto, schłodzić, rozwałkować na 1/2 cm, wyłożyć tortownicę, ponakłuwać, piec 10 min w 200°C.
Twaróg zmiksować z żółtkami i pozostałym masłem, wymieszać z mąką ziemniaczaną, boczek pokroić w kostkę, podrumienić na patelni.
Pory oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki, udusić na półmiękko na łyżce masła, w razie potrzeby podlać odrobiną wody, przyprawić solą i tymiankiem.
Masę twarogową wymieszać z pianą z białek, boczkiem i porami oraz pokrojonym w kostkę żółtym serem, przyprawić,
wylać na ciasto, piec 30-40 min w 200°C.