Podawanie alkoholu do dań
Przyjmując gości na obiedzie lub kolacji, często zadajemy sobie pytanie, jaki alkohol podać do danej potrawy. Wbrew pozorom, to bardzo proste. Wystarczy tylko znać podstawy savoir-vivru i po kłopocie.
Przyjmując gości na obiedzie lub kolacji, często zadajemy sobie pytanie, jaki alkohol podać do danej potrawy. Wbrew pozorom, to bardzo proste. Wystarczy tylko znać podstawy savoir-vivru i po kłopocie.
- wódki czyste podaje się do przekąsek zimnych
- wódki gatunkowe wytrawne - podaje się do przekąsek dań gorących, z wyjątkiem drobiu
- wina białe wytrawne - podaje się do przekąsek, ryb, mięsa i drobiu białego
- wina czerwone wytrawne - podaje się do mięsa wołowego i wieprzowego, do gęsi, kaczek, do dziczyzny, ptactwa dzikiego i serów
- wina słodkie - podaje się do dań słodkich, deserów, ciast i owoców
- likiery i słodkie wódki gatunkowe - podaje się do kawy i deserów
- koniaki i winiaki - podaje się do kawy, najlepiej po jedzeniu
- szampan wytrawny - podaje się do niesłodkich dań
- szampan słodki - podaje się do dań słodkich
K. Sekunda