GotowaniePrzepisyPodawanie alkoholu do dań
Podawanie alkoholu do dań
Przyjmując gości na obiedzie lub kolacji, często zadajemy sobie pytanie, jaki alkohol podać do danej potrawy. Wbrew pozorom, to bardzo proste. Wystarczy tylko znać podstawy savoir-vivru i po kłopocie.
10.10.2006 | aktual.: 27.06.2010 16:15
Przyjmując gości na obiedzie lub kolacji, często zadajemy sobie pytanie, jaki alkohol podać do danej potrawy. Wbrew pozorom, to bardzo proste. Wystarczy tylko znać podstawy savoir-vivru i po kłopocie.
- wódki czyste podaje się do przekąsek zimnych
- wódki gatunkowe wytrawne - podaje się do przekąsek dań gorących, z wyjątkiem drobiu
- wina białe wytrawne - podaje się do przekąsek, ryb, mięsa i drobiu białego
- wina czerwone wytrawne - podaje się do mięsa wołowego i wieprzowego, do gęsi, kaczek, do dziczyzny, ptactwa dzikiego i serów
- wina słodkie - podaje się do dań słodkich, deserów, ciast i owoców
- likiery i słodkie wódki gatunkowe - podaje się do kawy i deserów
- koniaki i winiaki - podaje się do kawy, najlepiej po jedzeniu
- szampan wytrawny - podaje się do niesłodkich dań
- szampan słodki - podaje się do dań słodkich
K. Sekunda