GotowaniePrzepisyPodawanie alkoholu do dań

Podawanie alkoholu do dań

Podawanie alkoholu do dań
10.10.2006 14:06, aktualizacja: 27.06.2010 16:15

Przyjmując gości na obiedzie lub kolacji, często zadajemy sobie pytanie, jaki alkohol podać do danej potrawy. Wbrew pozorom, to bardzo proste. Wystarczy tylko znać podstawy savoir-vivru i po kłopocie.

Przyjmując gości na obiedzie lub kolacji, często zadajemy sobie pytanie, jaki alkohol podać do danej potrawy. Wbrew pozorom, to bardzo proste. Wystarczy tylko znać podstawy savoir-vivru i po kłopocie.

  1. wódki czyste podaje się do przekąsek zimnych
  1. wódki gatunkowe wytrawne - podaje się do przekąsek dań gorących, z wyjątkiem drobiu
  1. wina białe wytrawne - podaje się do przekąsek, ryb, mięsa i drobiu białego
  1. wina czerwone wytrawne - podaje się do mięsa wołowego i wieprzowego, do gęsi, kaczek, do dziczyzny, ptactwa dzikiego i serów
  1. wina słodkie - podaje się do dań słodkich, deserów, ciast i owoców
  1. likiery i słodkie wódki gatunkowe - podaje się do kawy i deserów
  1. koniaki i winiaki - podaje się do kawy, najlepiej po jedzeniu
  1. szampan wytrawny - podaje się do niesłodkich dań
  1. szampan słodki - podaje się do dań słodkich

K. Sekunda

Źródło artykułu:WP Kobieta