Pomidor na wiosnę?

Koncentraty, pomidory w zalewie, soki i sosy pomidorowe, pomidory suszone – to najpopularniejsze przetwory z tego warzywa.

Obraz

*Jak najbardziej! Przecież jest podstawowym składnikiem wielu uwielbianych przez nas dań światowej kuchni. Dopóki więc nie ma świeżych warzyw, korzystaj z wartościowych gotowych past i sosów. *
Ich kwaskowy, orzeźwiający smak sprawia, że moda i ochota na dania z dodatkiem pomidorów trwa nieustannie. W ostatnich latach stały się jednym z najpopularniejszych warzyw na świecie. Nie tylko ze względu na walory kulinarne, ale też zdrowotne. Obecny w nich likopen jest silnym przeciwutleniaczem zmniejszającym ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób układu krążenia. W czasie gotowania zawartość likopenu w pomidorach rośnie, dlatego przetwory zawierają go zdecydowanie więcej niż świeże!

*Przetwory pełne zdrowia *
*Koncentrat *W małych puszkach, słoiczkach, kartonikach. Gęsty, słodko-kwaśny, o intensywnej czerwonej barwie. Otrzymuje się go z dobrze dojrzałych pomidorów świeżych albo mrożonych, które po przetarciu odpowiednio się zagęszcza. Najpopularniejszy jest koncentrat 30 proc., ale można też spotkać takie o zawartości 12, 20 i 40 procent ekstraktu. Na bazie koncentratu produkuje się soki, keczupy i inne sosy pomidorowe.
- Ponieważ koncentrat jest bardzo zagęszczony, zawiera zdecydowanie więcej wartościowych składników, a w szczególności potasu, likopenu i witaminy C,
niż świeże pomidory.
- Koncentrat jest utrwalany termicznie, dzięki czemu można go przechowywać do 12 miesięcy w szklanych opakowaniach i do 9 miesięcy w metalowych puszkach.
- Można go dodawać do zup (pomidorowej, gulaszowej), duszonych mięs, zapiekanek z mięsem lub żółtym serem, a także do sosów do mięs (doskonały do wszystkich rodzajów wieprzowiny!) i do pizzy.
*Sok *Otrzymywany przez rozcieńczenie koncentratu pomidorowego. Niskokaloryczny, orzeźwiający, świetny napój, zwłaszcza przyprawiony solą i pieprzem. Dodaje się go do koktajli i drinków.
*W zalewie *Najczęściej są to pomidory całe, pozbawione skórki albo krojone w kostkę. Są dość krótko utrwalane, dzięki czemu zachowują niemal naturalny smak oraz twardość, a także witaminy i sole mineralne. Można z nich przygotowywać sosy, dodawać do duszonych mięs.
*Suszone *Wypestkowane, wysuszone, w aromatycznej zalewie z oliwy i ziół. Dodajemy je do zielonej sałaty z oliwkami i czosnkiem, do szpinaku, potraw z makaronu (sałatek oraz past na ciepło), zapiekanek, przystawek (np. koreczków). Oliwę, którą są zalane, warto wykorzystać jako sos do surówek i sałatek.

Podkreślić smak *Bazylia –numer 1 wśród ziół podkreślających smak pomidorów.
Można używać świeżych listków lub suszonych. Szczególnie dobrze smakują posypane nią zimne sosy i sałatki.
*
Oregano – dodaje się do sosu pomidorowego, którym smaruje się blaty pizzy. Można też doprawiać nim ciepłe sosy i duszone potrawy z dodatkiem pomidorów.
Pieprz – biały i czarny, świeżo zmielony. Zaostrzy smak sałatek, zapiekanek, sosów.
Cebula – doskonała do sałatek z pomidorów,
a także do ciepłych sosów. Posiekaną najlepiej zeszklić na oleju, wlać np. krojone pomidory z puszki, dusić, aż sos zgęstnieje, przyprawić. Podawać do kiełbasek, pieczonej wieprzowiny.
Czosnek – wystarczy ząbek, by danie z pomidorami nabrało niezwykłego smaku. Do potraw na ciepło najlepiej dodawać
go pod koniec gotowania, by nie stracił aromatu.
Ocet balsamiczny – łagodniejszy od octu spirytusowego czy winnego. Do skrapiania zimnych dań, których składnikiem są pomidory.

Wybrane dla Ciebie

Odchodzi z TVN-u. Tak pożegnała ją Olejnik
Odchodzi z TVN-u. Tak pożegnała ją Olejnik
Jej spodnie to hit sezonu. Optycznie wydłużają nogi
Jej spodnie to hit sezonu. Optycznie wydłużają nogi
Matka pięcioraczków boi się, że odbiorą jej dzieci. "Byłam naiwna"
Matka pięcioraczków boi się, że odbiorą jej dzieci. "Byłam naiwna"
Była gwiazdą "Dynastii". Dla 64-letniej aktorki czas się zatrzymał
Była gwiazdą "Dynastii". Dla 64-letniej aktorki czas się zatrzymał
Jego widok wzbudza trwogę. W kryminalistyce jest ważnym wskaźnikiem
Jego widok wzbudza trwogę. W kryminalistyce jest ważnym wskaźnikiem
Jolanta Pieńkowska odchodzi z TVN-u. Ze stacją była związana 19 lat
Jolanta Pieńkowska odchodzi z TVN-u. Ze stacją była związana 19 lat
Pokazała klasę w Gdyni. W odważnej stylizacji nie zabrakło prześwitów
Pokazała klasę w Gdyni. W odważnej stylizacji nie zabrakło prześwitów
"Jest wznowa". Adrian ze "ŚOPW" przekazał nowe wieści o stanie zdrowia
"Jest wznowa". Adrian ze "ŚOPW" przekazał nowe wieści o stanie zdrowia
Rozsyp w domu. Tak w mig pozbędziesz się owadów
Rozsyp w domu. Tak w mig pozbędziesz się owadów
Tak nieznajomi zwracali się do jego ojca na ulicy. Bardzo to przeżywał
Tak nieznajomi zwracali się do jego ojca na ulicy. Bardzo to przeżywał
Zachorował na raka języka. Potem otwarcie mówił, co go wywołało
Zachorował na raka języka. Potem otwarcie mówił, co go wywołało
W mig wyżre wszystko, co zalega w odpływie. Wystarczy kilka minut
W mig wyżre wszystko, co zalega w odpływie. Wystarczy kilka minut