GotowaniePrzepisyPomidor na wiosnę?

Pomidor na wiosnę?

Koncentraty, pomidory w zalewie, soki i sosy pomidorowe, pomidory suszone – to najpopularniejsze przetwory z tego warzywa.

Pomidor na wiosnę?

31.05.2005 | aktual.: 29.06.2010 18:26

*Jak najbardziej! Przecież jest podstawowym składnikiem wielu uwielbianych przez nas dań światowej kuchni. Dopóki więc nie ma świeżych warzyw, korzystaj z wartościowych gotowych past i sosów. *
Ich kwaskowy, orzeźwiający smak sprawia, że moda i ochota na dania z dodatkiem pomidorów trwa nieustannie. W ostatnich latach stały się jednym z najpopularniejszych warzyw na świecie. Nie tylko ze względu na walory kulinarne, ale też zdrowotne. Obecny w nich likopen jest silnym przeciwutleniaczem zmniejszającym ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób układu krążenia. W czasie gotowania zawartość likopenu w pomidorach rośnie, dlatego przetwory zawierają go zdecydowanie więcej niż świeże!

*Przetwory pełne zdrowia *
*Koncentrat *W małych puszkach, słoiczkach, kartonikach. Gęsty, słodko-kwaśny, o intensywnej czerwonej barwie. Otrzymuje się go z dobrze dojrzałych pomidorów świeżych albo mrożonych, które po przetarciu odpowiednio się zagęszcza. Najpopularniejszy jest koncentrat 30 proc., ale można też spotkać takie o zawartości 12, 20 i 40 procent ekstraktu. Na bazie koncentratu produkuje się soki, keczupy i inne sosy pomidorowe.
- Ponieważ koncentrat jest bardzo zagęszczony, zawiera zdecydowanie więcej wartościowych składników, a w szczególności potasu, likopenu i witaminy C,
niż świeże pomidory.
- Koncentrat jest utrwalany termicznie, dzięki czemu można go przechowywać do 12 miesięcy w szklanych opakowaniach i do 9 miesięcy w metalowych puszkach.
- Można go dodawać do zup (pomidorowej, gulaszowej), duszonych mięs, zapiekanek z mięsem lub żółtym serem, a także do sosów do mięs (doskonały do wszystkich rodzajów wieprzowiny!) i do pizzy.
*Sok *Otrzymywany przez rozcieńczenie koncentratu pomidorowego. Niskokaloryczny, orzeźwiający, świetny napój, zwłaszcza przyprawiony solą i pieprzem. Dodaje się go do koktajli i drinków.
*W zalewie *Najczęściej są to pomidory całe, pozbawione skórki albo krojone w kostkę. Są dość krótko utrwalane, dzięki czemu zachowują niemal naturalny smak oraz twardość, a także witaminy i sole mineralne. Można z nich przygotowywać sosy, dodawać do duszonych mięs.
*Suszone *Wypestkowane, wysuszone, w aromatycznej zalewie z oliwy i ziół. Dodajemy je do zielonej sałaty z oliwkami i czosnkiem, do szpinaku, potraw z makaronu (sałatek oraz past na ciepło), zapiekanek, przystawek (np. koreczków). Oliwę, którą są zalane, warto wykorzystać jako sos do surówek i sałatek.

Podkreślić smak *Bazylia –numer 1 wśród ziół podkreślających smak pomidorów.
Można używać świeżych listków lub suszonych. Szczególnie dobrze smakują posypane nią zimne sosy i sałatki.
*
Oregano – dodaje się do sosu pomidorowego, którym smaruje się blaty pizzy. Można też doprawiać nim ciepłe sosy i duszone potrawy z dodatkiem pomidorów.
Pieprz – biały i czarny, świeżo zmielony. Zaostrzy smak sałatek, zapiekanek, sosów.
Cebula – doskonała do sałatek z pomidorów,
a także do ciepłych sosów. Posiekaną najlepiej zeszklić na oleju, wlać np. krojone pomidory z puszki, dusić, aż sos zgęstnieje, przyprawić. Podawać do kiełbasek, pieczonej wieprzowiny.
Czosnek – wystarczy ząbek, by danie z pomidorami nabrało niezwykłego smaku. Do potraw na ciepło najlepiej dodawać
go pod koniec gotowania, by nie stracił aromatu.
Ocet balsamiczny – łagodniejszy od octu spirytusowego czy winnego. Do skrapiania zimnych dań, których składnikiem są pomidory.

Zobacz także
Komentarze (0)