Pomidory faszerowane ryżem
Można udekorować listkami bazylii. Są doskonałe na przystawkę.
31.08.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:32
Składniki:
- 6 dużych pomidorów jednakowej wielkości
- 10 dag ryżu
- szczypta szafranu
- sól
- pół strąka czerwonej papryki
- 1 łyżka czarnych oliwek
- mała cebula
- 1/2 szklanki mrożonego groszku
- 5 dag żółtego sera
- ząbek czosnku
- cytryna
- 3 łyżki oleju
Pomidory umyć, odciąć górną część, nożem i łyżeczką wydrążyć miąższ razem z nasionkami, tak by powstała
pomidorowa miseczka, nasionka oddzielić, miąższ pokroić w kostkę.
Szafran namoczyć w małej ilości ciepłej wody, odcedzić, ryż opłukać, zagotować ok. 1/2 l wody, dodać sól oraz płyn, w którym moczył się szafran, wsypać ryż, ugotować na półsypko, ostudzić.
Groszek zblanszować, oliwki, żółty ser, paprykę i cebulę pokroić w kostkę, wymieszać z ryżem i miąższem z pomidora, ząbek czosnku posiekać, utrzeć z solą, połączyć z sokiem z cytryny i olejem.
Pomidory napełnić sałatką, polać sosem czosnkowym, przykryć wieczkiem, można udekorować listkami bazylii. Są doskonałe na przystawkę.
*Oliwki *Czarne są łagodniejsze w smaku, ale bardziej kaloryczne. Zielone mają dość zdecydowany, gorzko-kwaśny smak,
bardzo często są nadziewane np. kawałkami papryki, migdałami, cytryną. Jedne i drugie można dodawać do przystawek, robić z nich koreczki, dodawać do pizzy, sałatek itd.