GotowaniePrzepisyPoradnik Agnesi

Poradnik Agnesi

Poradnik Agnesi
04.10.2005 12:45, aktualizacja: 29.06.2010 19:40

Przeczytaj o tym, jak rozpoznać dobrej jakości makaron.

Wielbicielom włoskich smaków, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z makaronem i chcą dowiedzieć się więcej o jego magicznym świecie, cennych wskazówek udziela Diego Chiarini, autor książki PASTA Agnesi… Jak rozpoznać dobrej jakości makaron? - Kolor bursztynowożółty: spaghetti trzymane pod światło powinno być półprzezroczyste, z widocznymi maksymalnie kilkoma plamkami.
- Test na gotowanie: makaron z pszenicy durum po ugotowaniu ma gładką powierzchnię i nie klei się.
- Test na smak: wysokiej jakości makaron ma smak słodkawy. Po ugotowaniu makaronu z mąki semoliny woda pozostaje klarowna. Im gorszej jakości makaron tym woda jest mniej klarowna - o konsystencji kisielu, zawiesiny.
- Test na zwiększenie objętości: dobrej jakości makaron zwiększa swą objętość 3-krotnie (dzieje się tak dzięki wysokiej zawartości białka - 13-15%)
- Test na wchłanianie wody: dobrej jakości makaron wchłania wodę, nawet jeśli jest pozostawiony na talerzu po ugotowaniu. Aby to sprawdzić, po ugotowaniu należy odłożyć część lekko odsączonego makaronu na osobny talerz testowy, a z reszty przygotować danie. Po zjedzeniu posiłku można już sprawdzić, czy makaron pozostawiony na talerzu testowym wchłonął resztę wody. Jeśli tak, świadczy to o jego dobrej jakości.