U osób, cierpiących na przewleką depresję, stwierdzono niedobory kwasu foliowego, który pomaga w produkcji serotoniny oraz dopaminy. Dzięki talerzowi zupy z soczewicy, dostarczysz organizmowi dużą jego dawkę, a oprócz tego nasycisz się na wiele godzin. Soczewica jest także bogata w białko i witaminy.
Nadchodzące tygodnie będą prawdziwym sprawdzianem wytrzymałości dla większości kobiet. Przygotowania świąteczne zamieniają się dla nas w wyścig z czasem, kiedy do codziennych obowiązków dochodzą generalne porządki, kupowanie prezentów, a nierzadko przyjmowanie przyjezdnych gości. Nerwy i brak należytego odpoczynku szybko mogą nas zamienić w tykające bomby zegarowe. Dlatego warto sięgać po produkty, które w sposób naturalny zwalczają stres i uspokajają. Zadbaj, aby codziennie znalazły się w twoim menu i korzystaj z dobroczynnych rezultatów.
Cytrusy
Liczne badania potwierdziły, że dawka witaminy C czyni organizm odporniejszym na działanie stresu. Jedno z doświadczeń zostało opisane w magazynie medycznym "Psychofarmakologia". 120 osób zostało przetestowanych pod kątem poziomu zdenerwowania w czasie wygłaszania publicznej mowy oraz rozwiązywania matematycznych zadań. U tych osób, którym wcześniej zaaplikowano dawkę tej witaminy, stwierdzono niższy poziom kortyzolu - hormonu stresu oraz niższe ciśnienie krwi. Pozostali uczestnicy eksperymentu połknęli placebo. We okresie zwiększonego wysiłku fizycznego oraz psychicznego, codzienna dawka witaminy C może uchronić nasze nerwy. Oczywiście bogatym jej źródłem są cytrusy, ale też papryka, seler, brokuły czy słodkie ziemniaki.
Na podst. Health.com (mtr/kg), kobieta.wp.pl
Owsianka
Nasze samopoczucie w dużej mierze zależy od poziomu węglowodanów w organizmie. Serotonina, nazywana hormonem szczęścia, to podstawowy neuroprzekaźnik, który potrzebuje węglowodanów, aby dotrzeć do mózgu. Sztuka polega jednak na tym, aby nie fundować sobie gwałtownych skoków insuliny we krwi, pogryzając ciasteczka z rafinowanym cukrem czy batoniki, ale produkty, które przez długie godziny uwalniają energię. Do takich superpokarmów należy promowana przez dietetyków owsianka. Gorąca miseczka z rana z dodatkiem suszonych lub świeżych owoców czy miodu, nie tylko zapewni nam uczucie sytości na wiele godzin, ale i przyprawi o dobry humor.
Herbata rumiankowa
Zamiast faszerować się lekami uspokajającymi, sięgnij po ziołową herbatę... Wiele osób odnosi się do takich stwierdzeń sceptycznie, uważając, że tzw. "porady babuni" są równie skuteczne, co placebo. Jednak relaksujące działanie rumianku zostało potwierdzone w wielu medycznych badaniach. Jedno z nich, przeprowadzone na Uniwersytecie Maryland, dowiodło, że po 8 dniach przyjmowania ekstraktu z tej rośliny, obniża się poziom stresu i ogólnego lęku. Naukowcy zauważyli także, że napar z rumianku pity przed snem, odpręża i sprzyja tzw. "zdrowemu" snowi.
Migdały
Nasz szczęście te orzechy są stałą pozycją wielu wypieków. W okresie gorączki przedświątecznej nie miej żadnych wyrzutów sumienia, podjadając migdały. Dlaczego? Obok witaminy B, E oraz antyoksydantów, są one bogatym źródłem magnezu. Pierwiastek ten w chwilach stresu jest "zużywany" najszybciej przez nasz organizm. Garść migdałów dziennie pomoże ci zapanować nad nerwami, jednak uważaj z większymi ilościami, bowiem nadmierna konsumpcja może powodować migreny.
Łosoś
Tę rybę powinny jeść zwłaszcza kobiety, przede wszystkim dlatego, że jedna porcja zawiera dzienną dawkę witaminy D, potrzebnej im do prawidłowego funkcjonowania. Zimą ze względu na brak światła słonecznego, u wielu kobiet występuje jej niedobór. Nie powinnaś się także martwić o tłuszcz, zawarty w łososiu, należy on bowiem do kwasów tłuszczowych omega-3, które utrzymują "w ryzach" poziom adrenaliny oraz endorfin w twoim organizmie. Warto podać zaserwować łososia na świąteczny obiad!
Soczewica
U osób, cierpiących na przewleką depresję, stwierdzono niedobory kwasu foliowego, który pomaga w produkcji serotoniny oraz dopaminy. Dzięki talerzowi zupy z soczewicy, dostarczysz organizmowi dużą jego dawkę, a oprócz tego nasycisz się na wiele godzin. Soczewica jest także bogata w białko i witaminy.
Na podst. Health.com (mtr/kg), kobieta.wp.pl