Zapomnij o drogich drinkach multiwitaminowych oraz nieapetycznych koktajlach na wzmocnienie organizmu. Istnieje znacznie lepszy sposób na to, by znacząco spowolnić starzenie się organizmu, polepszyć pamięć i poprawić kondycję skóry, włosów i paznokci. Według naukowców z Brytyjskiego Stowarzyszenia Dietetyków, którzy właśnie zakończyli 20-letni eksperyment, przekąska w postaci różnego rodzaju orzechów (oczywiście bez posypek i polepszaczy smaku), to superprodukt o nieocenionych walorach zdrowotnych.
Zapomnij o drogich drinkach multiwitaminowych oraz nieapetycznych koktajlach na wzmocnienie organizmu. Istnieje znacznie lepszy sposób na to, by znacząco spowolnić starzenie się organizmu, polepszyć pamięć i poprawić kondycję skóry, włosów i paznokci. Według naukowców z Brytyjskiego Stowarzyszenia Dietetyków, którzy właśnie zakończyli 20-letni eksperyment, przekąska w postaci różnego rodzaju orzechów (oczywiście bez posypek i polepszaczy smaku), to superprodukt o nieocenionych walorach zdrowotnych.
Lekarze przez dwie dekady obserwowali 190 tysięcy ludzi i ich nawyki żywieniowe. Wśród tych osób, które codziennie zjadały ok. 30 g orzechów (czyli porcję wielkości piłeczki golfowej), stwierdzono lepszy stan zdrowia i ogólny niższy wiek metaboliczny. Dzięki zawartym w orzechach antyoksydantom, witaminom E, B oraz tłuszczom nienasyconym, organizm wykazywał wysokie zdolności do regeneracji.
Poszczególne gatunki orzechów mają trochę inne właściwości. Zobacz, jakie?
Na podst. Dailymail (mtr/gabi), kobieta.wp.pl
Migdały: 20-25 sztuk (28 g) = 163 kalorie
Spośród wszystkich gatunków orzechów migdały zawierają najwięcej błonnika, witaminy E, która jest niezbędna dla zdrowej skóry i wzroku oraz białka.
Studia opublikowane w "International Journal of Obesity" dowodzą, że przekąska w postaci migdałów pomaga obniżyć masę ciała. Pewnym minusem może być fakt, że są one ciężkostrawne, jednak moczone przez noc w wodzie, są łatwiej przyswajalne przez organizm.
Żelazo, magnez i potas oraz wzmacniające uzębienie wapno, czynią z migdałów bombę witaminową.
Orzechy brazylijskie: 6-8 sztuk (28 g) = 186 kalorii
Orzechy brazylijskie to najbardziej kaloryczne orzechy, jednak z tej racji są długotrwałym źródłem energii. Świetnie sprawdzają się jako zdrowa przekąska przed treningiem lub w chwilach obniżonej koncentracji podczas pracy.
Jeden orzech brazylijski zawiera dzienną, rekomendowaną dawkę selenu, ten zaś zwiększa płodność kobiet oraz zapobiega nowotworom piersi i kości.
Orzechy nerkowca: 16-18 sztuk (28 g) = 163 kalorie
Niezbędna pozycja w jadłospisie każdej kobiety, dbającej o szczupłą sylwetkę. Nerkowce zawierają najmniej tłuszczu spośród wszystkich gatunków orzechów. Wysoka zawartość żelaza oraz cynku zapewnia prawidłowy transport tlenu do komórek i zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry.
Mało kto wie, że nerkowce to bogate źródło kwasu foliowego, niezbędnego nie tylko dla kobiet w ciąży, ale także dla tych, które planują założenie rodziny w przyszłości.
Orzechy laskowe: 20 sztuk (28 g) = 178 kalorii
Według lekarzy orzechy laskowe to najzdrowsza, naturalna przekąska wzmacniająca odporność i pamięć. Dodawane do czekolady i ciast ze względu na walory smakowe, orzechy te są bombą witaminową, której nie warto sobie odmawiać, jeśli pragniemy mieć zdrowe włosy i paznokcie.
Orzeszki ziemne: 28 sztuk (28 g) = 166 kalorii
Orzeszki ziemne są bardzo popularne, aczkolwiek technicznie rzecz biorąc to nie orzechy a roślina strączkowa, rosnąca podobnie jak soczewica, fasola czy groch na pnących się krzakach.
Są bogatym źródłem antyoksydantów, które zabijają komórki rakowe w organizmie, witamin B, E oraz białka. Należy jednak pamiętać, że w połączeniu z solą czy w formie słodzonego masła orzechowego, zamieniają się w szkodliwą dla trzustki i trudną do strawienia bombę kaloryczną.
Pekany: 20 sztuk (28 g) = 201 kalorii
Z racji dużej zawartości steroli, pekany obniżają poziom cholesterolu i polecane są osobom, które borykają się z problemami układu krążenia. Jak podaje "Journal of Nutrition", orzechy te mogą obniżyć jego poziom nawet o 33 proc. Zaś witamina B3 sprzyja wchłanianiu się wartości odżywczych z diety.
Orzechy włoskie: 14 sztuk (28 g) = 185 kalorii
Należy pamiętać, że poddane obróbce cieplnej, tracą większość swoich wartości odżywczych. Z tego też powodu najlepiej sięgać po nie w naturalnej formie. Orzechy włoskie to sprzymierzeniec w walce z rakiem: zawiera bowiem mnóstwo antyoksydantów oraz kwasów omega-3, które regulują poziom cholesterolu w organizmie.
Na podst. Dailymail (mtr/gabi), kobieta.wp.pl