GotowaniePrzepisyPrzysmaki na Halloween

Przysmaki na Halloween

Przysmaki na Halloween
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Magdalena Pomorska

Pyszne, a zarazem straszne przepisy.

Halloween to nie tylko charakterystyczne stroje i dom udekorowany w pajęczyny. Przerażać możemy również jedzeniem, które podamy naszym gościom. Nie możemy oczywiście odstraszyć koszmarnym smakiem, bo będzie to ostatnie Halloween spędzone w gronie znajomych. Jak więc rozbawić naszych gości? Najlepszym rozwiązaniem będą potrawy, których wygląd będzie budził grozę i jednocześnie zachęcał do spróbowania. Oto kilka propozycji.

1 / 8

Halloweenowa kuchnia Darii Ładochy

2 / 8

Mumie z parówek i ciasta francuskiego

Obraz
© 123RF.COM

Ta smaczna przekąska będzie łatwa i szybka w przygotowaniu. Potrzebujemy kilka parówek oraz ciasto francuskie. Parówki owijamy w ciasto w taki sposób, aby przypominały mumię. Oczy mumii możemy dorobić z małych kuleczek ciasta. Następnie wstawiamy owinięte parówki na kilka minut do rozgrzanego piekarnika (ok. 180 stopni C). Gotowe, upieczone mumie, podajemy z ketchupem. Pycha!

3 / 8

Straszny poncz z gałkami ocznymi

Obraz
© Materiały prasowe

Potrzebne będzie ok. 18 borówek amerykańskich, 12 sztuk odsączonych liczi z puszki , 5-6 łyżek stołowych syropu z liczi , 3 szklanki soku z czarnej porzeczki, 1/3 szklanki soku ze świeżo wyciśniętej limonki, 2 szklanki wody gazowanej, lód, opcjonalnie 3/4 szklanki ginu.

Przygotowanie: 1 lub 2 borówki (w zależności od wielkości) włóż w każdy owoc liczi, następnie połóż na płaskim talerzu i włóż do zamrażarki na około godzinę. Wymieszaj razem: 5 łyżek syropu liczi, sok z jagód i sok z limonki. Dodaj (jeśli chcesz) gin, a następnie wodę gazowaną. Jeśli smak koktajlu jest za cierpki, możesz dodać więcej syropu z liczi. Przelej do wysokich szklanek i do każdej dodaj "gałki oczne" z liczi.

4 / 8

Paluchy zielonej wiedźmy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 225 g miękkiego masła, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów, 2 i 2/3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, 3/4 szklanki migdałów (całych), zielony barwnik spożywczy.

Przygotowanie: przesiać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodać sól. Cukier puder utrzeć z masłem i dodać roztrzepane jajko. Połączyć ze suchymi składnikami, dodać barwnik i zagnieść. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut - optymalny czas to około godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto, formować palce i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (należy wziąć pod uwagę, że w piekarniku kawałki ciasta nieco urosną). Na końcu dodać migdał w miejsce paznokcia, a małym nożykiem zrobić nacięcia w miejscu zgięć. Piec przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 200 stopni C.

5 / 8

Krwawa zupka

Obraz
© Materiały prasowe

Składniki: ok. 500- 600g buraczków ze słoika, 1 obrana i pokrojona cebula, 2 obrane i zgniecione ząbki czosnku, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżka cukru, 600 ml gorącego bulionu warzywnego, gęsta śmietana, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: rozgrzej olej na patelni. Cebulę i czosnek podsmaż do miękkości (około 15 minut). Dodaj buraki i wymieszaj. Na patelnię wlej gorący bulion. Gotuj jeszcze około 20-25 minut na małym ogniu. Zmiksuj zupę i dodaj łyżkę cukru. Przed podaniem dopraw do smaku i podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Gęstą śmietanę nałóż łyżką na środek, następnie za pomocą wykałaczki rozprowadź po talerzu tak, żeby stworzyła wzór pajęczyny. Podawaj gorące, z pieczywem lub grzankami.

6 / 8

Potworny budyń

Obraz
© Fotolia

Składniki: 1/2 litra mleka 3,2 %, 2 łyżki masła, 1/4 szklanki wody1/2 laski wanilii, 4 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru trzcinowego do dekoracji, 2 żółtka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, ciasteczka czekoladowe lub biszkopt, pianki marshmallows, polewa czekoladowa.

Przygotowanie: zagotować wodę z masłem i rozciętą laską wanilii. Zmniejszyć gaz i gotować przez 5 minut. Wyjąć wanilię. Dolać mleko (1/2 szklanki zostawić ). Wsypać cukier i ponownie zagotować. Rozmieszać żółtka z zimnym mlekiem i mąką ziemniaczaną, a następnie wlać do gotującego się mleka. Ogrzewać mieszając aż budyń zgęstnieje. Przestudzony przełożyć do naczyń warstwami, pomiędzy pokruszone ciasteczka lub biszkopt. Dodać pianki z polewą czekoladową jako źrenice.

7 / 8

Bananowe Mumie

Obraz
© Materiały prasowe

Składniki: 5 bananów, 300g półsłodkiej czekolady, 20 cukierków w kształcie oczek, 20 pianek marshmallows.

Przygotowanie: przekrój obrane banany na pół w poprzek i włóż szpikulce w każdą połówkę. Wstaw do zamrażalnika na około godzinę. Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej posiekaną półsłodką czekoladę (ok. 30g na każdą połówkę banana), mieszając co 20 sekund, dopóki się nie rozpuści. Zanurz banany w czekoladzie tak, aby je dokładnie pokryć. Wciśnij w ciepłą czekoladę oczka z cukierków i odłóż do wystygnięcia na około 10 minut. Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej pianki marshmallows (po 2 na każdą połówkę banana), aż urosną, zajmie to około 10-15 sekund. Wymieszaj je, aby masa była gładka i trochę wystudź. Przy pomocy łyżki zbierz masę z pianek, która będzie się rozciągać, i rozprowadź ją naokoło bananów, tworząc rysunek bandaży. Przełóż na talerz wyłożony papierem pergaminowym i zamroź przed podaniem.

Porada: jeżeli nie masz odpowiednich cukierków, oczka możesz także wykonać z kropli rozpuszczonej pianki marshmallows i kropki czekolady.

8 / 8

Małe, białe, upiorne pizze

Obraz
© Materiały prasowe

Składniki: ok. 0,5 kg ciasta na pizzę (może być gotowe), biała mąka do podsypania ciasta, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, drobno starty, sól i świeżo zmielony czarny pieprz, 1 szklanka sera ricotta, 1/3 szklanki startego parmezanu, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 i 1/2 szklanki startego sera mozzarella, 4 czarne oliwki bez pestek z odciętymi końcami, każda pocięta na 3 krążki.

Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Wyłóż 2 blachy z piekarnika papierem do pieczenia. Podziel ciasto do pizzy na 4 części. Każdą z nich osobno rozwałkuj na blacie posypanym mąką, na ok. 20-centymetrowe owale. Przełóż je na przygotowaną blachę do pieczenia i przytrzymując boki palcami, wyciągnij koniec ciasta z jednej strony tak, aby zwężając się, utworzyło kształt duszka. Powtórz to z każdą z czterech części, układając na każdej blasze po 2 duszki. Nie przejmuj się, jeżeli każdy z nich będzie wyglądał trochę inaczej - doda im to osobowości. Zmieszaj oliwę i czosnek razem w małej misce i pędzlem posmaruj równomiernie wszystkie duszki. Posyp solą (pół łyżeczki) i pieprzem (1/4 łyżeczki). Wstaw do piekarnika i piecz, aż skórki będą złociste, przez około 10-12 minut, po czym obróć placki na drugą stronę i piecz dalej przez tyle samo czasu. Zmieszaj ricottę, parmezan i włoską przyprawę razem w małej misce i rozsmaruj po duszkach, zostawiając około półtora centymetra czystej krawędzi naokoło. Posyp
mozzarellą i wstaw ponownie do piekarnika, na około 5 minut - dopóki duszki nie będą gorące a ser całkowicie roztopiony. Na każdym duszku umieść po 2 krążki oliwek jako oczy i opcjonalnie jeden jako usta.

Źródło artykułu:Imperium Kobiet
pizzaprzekąskizupa

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)