Przysmaki na Halloween

Pyszne, a zarazem straszne przepisy.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Magdalena Pomorska

/ 9Straszne i dobre jedzenie

Obraz
© 123RF.COM

Halloween to nie tylko charakterystyczne stroje i dom udekorowany w pajęczyny. Przerażać możemy również jedzeniem, które podamy naszym gościom. Nie możemy oczywiście odstraszyć koszmarnym smakiem, bo będzie to ostatnie Halloween spędzone w gronie znajomych. Jak więc rozbawić naszych gości? Najlepszym rozwiązaniem będą potrawy, których wygląd będzie budził grozę i jednocześnie zachęcał do spróbowania. Oto kilka propozycji.

/ 9Halloweenowa kuchnia Darii Ładochy

/ 9Mumie z parówek i ciasta francuskiego

Obraz
© 123RF.COM

Ta smaczna przekąska będzie łatwa i szybka w przygotowaniu. Potrzebujemy kilka parówek oraz ciasto francuskie. Parówki owijamy w ciasto w taki sposób, aby przypominały mumię. Oczy mumii możemy dorobić z małych kuleczek ciasta. Następnie wstawiamy owinięte parówki na kilka minut do rozgrzanego piekarnika (ok. 180 stopni C). Gotowe, upieczone mumie, podajemy z ketchupem. Pycha!

/ 9Straszny poncz z gałkami ocznymi

Obraz
© Materiały prasowe

Potrzebne będzie ok. 18 borówek amerykańskich, 12 sztuk odsączonych liczi z puszki , 5-6 łyżek stołowych syropu z liczi , 3 szklanki soku z czarnej porzeczki, 1/3 szklanki soku ze świeżo wyciśniętej limonki, 2 szklanki wody gazowanej, lód, opcjonalnie 3/4 szklanki ginu.

Przygotowanie: 1 lub 2 borówki (w zależności od wielkości) włóż w każdy owoc liczi, następnie połóż na płaskim talerzu i włóż do zamrażarki na około godzinę. Wymieszaj razem: 5 łyżek syropu liczi, sok z jagód i sok z limonki. Dodaj (jeśli chcesz) gin, a następnie wodę gazowaną. Jeśli smak koktajlu jest za cierpki, możesz dodać więcej syropu z liczi. Przelej do wysokich szklanek i do każdej dodaj "gałki oczne" z liczi.

/ 9Paluchy zielonej wiedźmy

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 225 g miękkiego masła, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów, 2 i 2/3 szklanki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, 3/4 szklanki migdałów (całych), zielony barwnik spożywczy.

Przygotowanie: przesiać mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dodać sól. Cukier puder utrzeć z masłem i dodać roztrzepane jajko. Połączyć ze suchymi składnikami, dodać barwnik i zagnieść. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut - optymalny czas to około godziny. Po tym czasie wyjąć ciasto, formować palce i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (należy wziąć pod uwagę, że w piekarniku kawałki ciasta nieco urosną). Na końcu dodać migdał w miejsce paznokcia, a małym nożykiem zrobić nacięcia w miejscu zgięć. Piec przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 200 stopni C.

/ 9Krwawa zupka

Obraz
© Materiały prasowe

Składniki: ok. 500- 600g buraczków ze słoika, 1 obrana i pokrojona cebula, 2 obrane i zgniecione ząbki czosnku, 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżka cukru, 600 ml gorącego bulionu warzywnego, gęsta śmietana, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: rozgrzej olej na patelni. Cebulę i czosnek podsmaż do miękkości (około 15 minut). Dodaj buraki i wymieszaj. Na patelnię wlej gorący bulion. Gotuj jeszcze około 20-25 minut na małym ogniu. Zmiksuj zupę i dodaj łyżkę cukru. Przed podaniem dopraw do smaku i podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Gęstą śmietanę nałóż łyżką na środek, następnie za pomocą wykałaczki rozprowadź po talerzu tak, żeby stworzyła wzór pajęczyny. Podawaj gorące, z pieczywem lub grzankami.

/ 9Potworny budyń

Obraz
© Fotolia

Składniki: 1/2 litra mleka 3,2 %, 2 łyżki masła, 1/4 szklanki wody1/2 laski wanilii, 4 łyżki cukru, 2 łyżeczki cukru trzcinowego do dekoracji, 2 żółtka, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, ciasteczka czekoladowe lub biszkopt, pianki marshmallows, polewa czekoladowa.

Przygotowanie: zagotować wodę z masłem i rozciętą laską wanilii. Zmniejszyć gaz i gotować przez 5 minut. Wyjąć wanilię. Dolać mleko (1/2 szklanki zostawić ). Wsypać cukier i ponownie zagotować. Rozmieszać żółtka z zimnym mlekiem i mąką ziemniaczaną, a następnie wlać do gotującego się mleka. Ogrzewać mieszając aż budyń zgęstnieje. Przestudzony przełożyć do naczyń warstwami, pomiędzy pokruszone ciasteczka lub biszkopt. Dodać pianki z polewą czekoladową jako źrenice.

/ 9Bananowe Mumie

Obraz
© Materiały prasowe

Składniki: 5 bananów, 300g półsłodkiej czekolady, 20 cukierków w kształcie oczek, 20 pianek marshmallows.

Przygotowanie: przekrój obrane banany na pół w poprzek i włóż szpikulce w każdą połówkę. Wstaw do zamrażalnika na około godzinę. Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej posiekaną półsłodką czekoladę (ok. 30g na każdą połówkę banana), mieszając co 20 sekund, dopóki się nie rozpuści. Zanurz banany w czekoladzie tak, aby je dokładnie pokryć. Wciśnij w ciepłą czekoladę oczka z cukierków i odłóż do wystygnięcia na około 10 minut. Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej pianki marshmallows (po 2 na każdą połówkę banana), aż urosną, zajmie to około 10-15 sekund. Wymieszaj je, aby masa była gładka i trochę wystudź. Przy pomocy łyżki zbierz masę z pianek, która będzie się rozciągać, i rozprowadź ją naokoło bananów, tworząc rysunek bandaży. Przełóż na talerz wyłożony papierem pergaminowym i zamroź przed podaniem.

Porada: jeżeli nie masz odpowiednich cukierków, oczka możesz także wykonać z kropli rozpuszczonej pianki marshmallows i kropki czekolady.

/ 9Małe, białe, upiorne pizze

Obraz
© Materiały prasowe

Składniki: ok. 0,5 kg ciasta na pizzę (może być gotowe), biała mąka do podsypania ciasta, 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku, drobno starty, sól i świeżo zmielony czarny pieprz, 1 szklanka sera ricotta, 1/3 szklanki startego parmezanu, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, 1 i 1/2 szklanki startego sera mozzarella, 4 czarne oliwki bez pestek z odciętymi końcami, każda pocięta na 3 krążki.

Przygotowanie: rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Wyłóż 2 blachy z piekarnika papierem do pieczenia. Podziel ciasto do pizzy na 4 części. Każdą z nich osobno rozwałkuj na blacie posypanym mąką, na ok. 20-centymetrowe owale. Przełóż je na przygotowaną blachę do pieczenia i przytrzymując boki palcami, wyciągnij koniec ciasta z jednej strony tak, aby zwężając się, utworzyło kształt duszka. Powtórz to z każdą z czterech części, układając na każdej blasze po 2 duszki. Nie przejmuj się, jeżeli każdy z nich będzie wyglądał trochę inaczej - doda im to osobowości. Zmieszaj oliwę i czosnek razem w małej misce i pędzlem posmaruj równomiernie wszystkie duszki. Posyp solą (pół łyżeczki) i pieprzem (1/4 łyżeczki). Wstaw do piekarnika i piecz, aż skórki będą złociste, przez około 10-12 minut, po czym obróć placki na drugą stronę i piecz dalej przez tyle samo czasu. Zmieszaj ricottę, parmezan i włoską przyprawę razem w małej misce i rozsmaruj po duszkach, zostawiając około półtora centymetra czystej krawędzi naokoło. Posyp
mozzarellą i wstaw ponownie do piekarnika, na około 5 minut - dopóki duszki nie będą gorące a ser całkowicie roztopiony. Na każdym duszku umieść po 2 krążki oliwek jako oczy i opcjonalnie jeden jako usta.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wysmarkuj kostki przed wyjściem do lasu. Kleszcze nawet się nie zbliżą
Wysmarkuj kostki przed wyjściem do lasu. Kleszcze nawet się nie zbliżą
Co daje obrzezanie? Lekarze wymieniają korzyści
Co daje obrzezanie? Lekarze wymieniają korzyści
Wskoczyła w bikini. Aż trudno oderwać od niej wzrok
Wskoczyła w bikini. Aż trudno oderwać od niej wzrok
Ma trudny okres za sobą? "Zaczynam oddychać pełną piersią"
Ma trudny okres za sobą? "Zaczynam oddychać pełną piersią"
Najgorszy owoc dla psów. Pod żadnym pozorem mu go nie podawaj
Najgorszy owoc dla psów. Pod żadnym pozorem mu go nie podawaj
"Było u mnie naprawdę krucho". Musiał zastawiać kolejne przedmioty
"Było u mnie naprawdę krucho". Musiał zastawiać kolejne przedmioty
Miał ją zdradzać z koleżanką z planu. Tak zachował się po rozstaniu
Miał ją zdradzać z koleżanką z planu. Tak zachował się po rozstaniu
Zrób to we wrześniu. Wiosną chwastów będzie mniej
Zrób to we wrześniu. Wiosną chwastów będzie mniej
Już mogą wchodzić do domów. To dlatego lepiej ich nie zabijać
Już mogą wchodzić do domów. To dlatego lepiej ich nie zabijać
Ten trik robi furorę w sieci. Sprawdziłam, czy naprawdę działa
Ten trik robi furorę w sieci. Sprawdziłam, czy naprawdę działa
Wsyp dwie łyżki do toalety. Po 15 minutach wyżre cały brud
Wsyp dwie łyżki do toalety. Po 15 minutach wyżre cały brud
"Tata miał rację". Młynarska zabrała głos po zestrzeleniu dronów
"Tata miał rację". Młynarska zabrała głos po zestrzeleniu dronów