Składniki:
- 1 jajo
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1/4 łyżeczki esencji migdałowej
- 1/2 łyżeczki wiśniowej przyprawy zapachowej
- 1/4 filiżanki cukru
- 3 łyżki stołowe skrobi kukurydzianej
- szczypta soli
- 2 filiżanki chudego mleka
- 4 porcje ciasta czekoladowego
- 1/2 filiżanki konfitury wiśniowej
- 1 łyżeczka kakao
- wiśnie (niekoniecznie)
- W średniej wielkości misce lekko ubij jajo, esencję waniliową i migdałową oraz wiśniową przyprawę zapachową. Odstaw na bok.
- W średniej wielkości garnku wymieszaj cukier, skrobię kukurydzianą i sól (użyj podkładki pod garnek zapobiegającej przypalaniu się). Postaw na średnim ogniu, powoli dodawaj mleko. Cały czas mieszaj. Gdy się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez minutę ciągle mieszając. Zdejmij z ognia.
- Powoli wlej około 1/2 filiżanki (125 ml) tej mieszanki do miski z ubitym jajem i wymieszaj. Wlej do garnka i gotuj przez 2 minuty na średnim ogniu stale mieszając. Zdejmij pudding z ognia.
- Ułóż warstwami w oddzielnych kompotierkach 1 porcję ciasta, 2 łyżki stołowe wiśni z konfitury i 1/2 filiżanki (125 ml) puddingu. Posyp kakao i, jeśli chcesz, przybierz wiśniami.
- Wstaw do lodówki
Przepis na 4 porcje.
Ten oraz inne przepisy na smaczne i zdrowe potrawy znajdziesz w książce "Kuchnia dla zapracowanych" autorstwa Denise Hamilton i Jakel Chantal wydanej przez Wydawnictwo Lekarskie PZWL.