GotowaniePrzepisyRamen prosto z Japonii

Ramen prosto z Japonii

Ramen prosto z Japonii
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com
29.10.2015 18:55, aktualizacja: 09.11.2015 20:12

Prostota, olbrzymie porcje, fantastyczne aromaty i obłędny smak. Tak właśnie w kilku słowach można określić tę zupę.

Ramen to danie obowiązkowe w trakcie wycieczki do Japonii. Ze względu na dobór składników i smak, zajadają się nim chętnie Europejczycy - nie tylko w kraju kwitnącej wiśni. Przepisem na ten przysmak podzieliła się Paulina Krajewska, autorka bloga Justmydelicious.

Ramen opisuje następująco: - Prostota, olbrzymie porcje, fantastyczne aromaty i obłędny smak. Tak właśnie w kilku słowach można określić tę zupę. Ktoś mógłby stwierdzić, że to nic nadzwyczajnego, ot po prostu zwykły rosół z dodatkami. Jest w tym nawet odrobina prawdy. Jednak jeśli użyjecie kombinacji odpowiednich składników to ta zupa zmieni wasze dotychczasowe podejście do tradycyjnego rosołu jadanego w wielu domach na niedzielny obiad. Natomiast jeśli ktoś z was miał okazję próbować ramenu będąc w Japonii to ten okaże się dla Was przemiłym wspomnieniem tamtych chwil.

Składniki na ramen (około 4 porcje): 1-1,5l bulionu drobiowego, 1 łyżeczka startego korzenia imbiru, 2-4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, około 2 łyżki sosu sojowego, sól do smaku, odrobina chilli do smaku, około 2-4 pojedyncze filety z kurczaka, około 500 g makaronu typu udon, 4 jajka ugotowane na twardo, 1 płat suszonych alg nori pocięty na wąskie paseczki, pęczek szczypioru.

Bulion wraz z imbirem, czosnkiem, sosem sojowym, solą, chilli oraz filetami (w całości) zagotuj. Do misek nałóż porcję przygotowanego zgodnie z zaleceniami na opakowaniu makaronu, na nim ułóż pokrojone w plastry ugotowane mięso i połówki jaj. Teraz wlej gorący bulion. Całość posyp paseczkami nori oraz posiekanym szczypiorem i już.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także