GotowaniePrzepisyRavioli z serem

Ravioli z serem

Ravioli z serem
28.02.2006 10:56, aktualizacja: 07.03.2006 08:07

Podawać polane roztopionym masłem, oprószone pieprzem i posypane rukolą lub listkami szałwii.

Składniki:
- 50 dag mąki
- 4 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kilka łyżek wody
- 25 dag sera ricotta lub 3-krotnie mielonego
- 20 dag świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- bazylia w sól
- pieprz
- 3 łyżki masła
- rukola lub szałwia do posypania

Z mąki, jajek, oliwy z oliwek i wody zagnieść elastyczne ciasto,
przykryć, odstawić na godzinę,
szpinak oczyścić, opłukać, odciąć ogonki, zblanszować w osolonym wrzątku, osączyć,
przestudzony dodać do sera, wymieszać z posiekanym czosnkiem, przyprawić solą, pieprzem i bazylią,
ciasto cienko rozwałkować, radełkiem pokroić na paski szerokości 5 cm i długości 10 cm,
na każdym kłaść po łyżeczce farszu, złożyć na pół, zlepić,
wrzucić na osolony wrzątek, gotować ok. 10 minut, odcedzić,
podawać polane roztopionym masłem, oprószone pieprzem i posypane rukolą lub listkami szałwii.