FitnessRóża dla urody i zdrowia

Róża dla urody i zdrowia

Róża dla urody i zdrowia
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

15.06.2009 14:06, aktual.: 25.05.2010 17:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mawia się, że róże to najbardziej ukochane przez kobiety kwiaty. Pewnie, dlatego
ich widok należy do jednych z tak wielu kobiecych przyjemności. A że samymi
przyjemnościami człowiek jednak nie żyje, to i róże mają znacznie szersze
zastosowanie, niż tylko wywoływanie uśmiechu na naszych twarzach.

Mawia się, że róże to najbardziej ukochane przez kobiety kwiaty. Pewnie, dlatego ich widok należy do jednych z tak wielu kobiecych przyjemności. A że samymi przyjemnościami człowiek jednak nie żyje, to i róże mają znacznie szersze zastosowanie, niż tylko wywoływanie uśmiechu na naszych twarzach.

Róża dla zdrowia

We wspomaganiu zdrowia szczególnie cenna jest dzika róża. W naszym kraju występuje ponad 20 gatunków dzikiej róży, stąd tak łatwy do niej dostęp i możliwość nie tylko korzystania z gotowych preparatów leczniczych z jej dodatkiem, ale głównie możliwego samodzielnego przygotowywania na jej bazie leczniczych mikstur.

Najcenniejsze są owoce dzikiej róży, które zawierają bardzo wysokie dawki witaminy C, witaminę A, E, K oraz witaminy z grupy B. Ale to nie koniec jej zalet. Róża jest bogata w cudotwórcze flawonoidy, pektyny, sole mineralne i żelazo. Poprzez ten bogaty skład ceniona jest za swoje właściwości:

- moczopędne
- wzmacniające
- oczyszczające
- łagodzące
- hamujące krwawienia
- uspakajające
- przyspieszające gojenie ran
- pobudzające apetyt

Stosowana w leczeniu chorób nerek, układu moczowego, osłabieniach organizmu i nerwicach, niedoborach witamin, rekonwalescencji po przebytej chorobie, kruchości naczyń krwionośnych, infekcjach dróg oddechowych, chorobach układu pokarmowego i reumatyzmie.

Przepis dla zdrowia; syrop z owoców dzikiej róży

Do 1, 5 litra wrzącej wody wsypujemy 1 kg cukru oraz 1 kg (umytych i zmiksowanych owoców dzikiej róży). Gotujemy przez ok. pół godziny. Cedzimy przez gęste sito i rozlewamy do czystych butelek lub słoików, szczelnie zakręcamy.

Róża dla urody

Róża to synonim pięknej urody, - nie bez powodu. Roślina ta już od tysięcy lat znana jest, jako cenny składnik wielu środków stosowanych w pielęgnacji skóry. Kiedyś kosmetyki z jej dodatkiem były luksusem dostępnym tylko dla władczyń i zamożnych kobiet, współcześnie kosmetyki z ekstraktem róży są ogólnie dostępne. Za co jest tak kochana?

Olejek różany – stosowany w aromaterapii działa relaksująco, łagodzi napięcia nerwowe, uspokaja, poprawia samopoczucie. Jako dodatek do kosmetyków, wykazuje dla skóry działanie przeciwzmarszczkowe, kojące, przeciwzapalne, wzmacniające kruche naczynka krwionośne, dodaje matowej cerze blasku i zmniejsza objawy zmęczenia.

Woda różana – stosowana, jako tonik do przemywania skóry to prawdziwe bogactwo bioflawonoidów. Polecana jest do każdego rodzaju skóry, nawet wrażliwej. Poprawia jej napięcie, wyrównuje koloryt. Stosuje się ją w pielęgnacji skóry wokół oczu, a także w przypadku ich podrażnień.

Olej z owoców róży – idealny dla cery suchej i dojrzałej, ma właściwości odżywcze, nawilżające i wygładzające skórę.

Przepis dla urody, maseczka dla każdego rodzaju cery o działaniu relaksującym: 3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego, łyżeczka miodu i kilka kropli olejku różanego dokładnie mieszamy i nakładamy na oczyszczoną skórę twarzy i szyi. Zmywamy letnią wodą po 15 minutach. Okład dla zmęczonych i zaczerwienionych powiek – na 15 minut przykładamy świeże płatki róż.

Róża dla kuchni W naszej szerokości geograficznej owoce dzikiej róży są podstawowym składnikiem dżemów, konfitur, soków oraz nalewek spirytusowych. Róża to doskonały dodatek do dań mięsnych, zwłaszcza do dziczyzny oraz środek podwyższający bogactwo smaku i witamin w produkcji konfitur z innych owoców (np. jabłka, morele, jeżyny, gruszki). W niektórych krajach róża jest jednym ze środków stosowanych do aromatyzowania octu, a w Chinach bardzo popularnym daniem jest ryż z różami. My Polacy cenimy ja także za doskonałe, smaczne napary pitne, które rozgrzewają i wzmacniają zwłaszcza w zimowe dni.

Źródło artykułu:WP Kobieta