Róża dla urody i zdrowia
Mawia się, że róże to najbardziej ukochane przez kobiety kwiaty. Pewnie, dlatego
ich widok należy do jednych z tak wielu kobiecych przyjemności. A że samymi
przyjemnościami człowiek jednak nie żyje, to i róże mają znacznie szersze
zastosowanie, niż tylko wywoływanie uśmiechu na naszych twarzach.
15.06.2009 | aktual.: 25.05.2010 17:13
Mawia się, że róże to najbardziej ukochane przez kobiety kwiaty. Pewnie, dlatego ich widok należy do jednych z tak wielu kobiecych przyjemności. A że samymi przyjemnościami człowiek jednak nie żyje, to i róże mają znacznie szersze zastosowanie, niż tylko wywoływanie uśmiechu na naszych twarzach.
Róża dla zdrowia
We wspomaganiu zdrowia szczególnie cenna jest dzika róża. W naszym kraju występuje ponad 20 gatunków dzikiej róży, stąd tak łatwy do niej dostęp i możliwość nie tylko korzystania z gotowych preparatów leczniczych z jej dodatkiem, ale głównie możliwego samodzielnego przygotowywania na jej bazie leczniczych mikstur.
Najcenniejsze są owoce dzikiej róży, które zawierają bardzo wysokie dawki witaminy C, witaminę A, E, K oraz witaminy z grupy B. Ale to nie koniec jej zalet. Róża jest bogata w cudotwórcze flawonoidy, pektyny, sole mineralne i żelazo. Poprzez ten bogaty skład ceniona jest za swoje właściwości:
- moczopędne
- wzmacniające
- oczyszczające
- łagodzące
- hamujące krwawienia
- uspakajające
- przyspieszające gojenie ran
- pobudzające apetyt
Stosowana w leczeniu chorób nerek, układu moczowego, osłabieniach organizmu i nerwicach, niedoborach witamin, rekonwalescencji po przebytej chorobie, kruchości naczyń krwionośnych, infekcjach dróg oddechowych, chorobach układu pokarmowego i reumatyzmie.
Przepis dla zdrowia; syrop z owoców dzikiej róży
Do 1, 5 litra wrzącej wody wsypujemy 1 kg cukru oraz 1 kg (umytych i zmiksowanych owoców dzikiej róży). Gotujemy przez ok. pół godziny. Cedzimy przez gęste sito i rozlewamy do czystych butelek lub słoików, szczelnie zakręcamy.
Róża dla urody
Róża to synonim pięknej urody, - nie bez powodu. Roślina ta już od tysięcy lat znana jest, jako cenny składnik wielu środków stosowanych w pielęgnacji skóry. Kiedyś kosmetyki z jej dodatkiem były luksusem dostępnym tylko dla władczyń i zamożnych kobiet, współcześnie kosmetyki z ekstraktem róży są ogólnie dostępne. Za co jest tak kochana?
Olejek różany – stosowany w aromaterapii działa relaksująco, łagodzi napięcia nerwowe, uspokaja, poprawia samopoczucie. Jako dodatek do kosmetyków, wykazuje dla skóry działanie przeciwzmarszczkowe, kojące, przeciwzapalne, wzmacniające kruche naczynka krwionośne, dodaje matowej cerze blasku i zmniejsza objawy zmęczenia.
Woda różana – stosowana, jako tonik do przemywania skóry to prawdziwe bogactwo bioflawonoidów. Polecana jest do każdego rodzaju skóry, nawet wrażliwej. Poprawia jej napięcie, wyrównuje koloryt. Stosuje się ją w pielęgnacji skóry wokół oczu, a także w przypadku ich podrażnień.
Olej z owoców róży – idealny dla cery suchej i dojrzałej, ma właściwości odżywcze, nawilżające i wygładzające skórę.
Przepis dla urody, maseczka dla każdego rodzaju cery o działaniu relaksującym: 3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego, łyżeczka miodu i kilka kropli olejku różanego dokładnie mieszamy i nakładamy na oczyszczoną skórę twarzy i szyi. Zmywamy letnią wodą po 15 minutach. Okład dla zmęczonych i zaczerwienionych powiek – na 15 minut przykładamy świeże płatki róż.
Róża dla kuchni W naszej szerokości geograficznej owoce dzikiej róży są podstawowym składnikiem dżemów, konfitur, soków oraz nalewek spirytusowych. Róża to doskonały dodatek do dań mięsnych, zwłaszcza do dziczyzny oraz środek podwyższający bogactwo smaku i witamin w produkcji konfitur z innych owoców (np. jabłka, morele, jeżyny, gruszki). W niektórych krajach róża jest jednym ze środków stosowanych do aromatyzowania octu, a w Chinach bardzo popularnym daniem jest ryż z różami. My Polacy cenimy ja także za doskonałe, smaczne napary pitne, które rozgrzewają i wzmacniają zwłaszcza w zimowe dni.