GotowaniePrzepisyRukola w sosie

Rukola w sosie

Rukola w sosie

11.10.2005 12:01, aktual.: 20.02.2006 15:34

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zanim podasz sałatkę, posyp ją parmezanem i skrop sosem.

15 min, 4 porcje
1 porcja 90 kalorii

- 1 świeża rukola
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa
- sok z cytryny lub ocet winny
- sól
- pieprz
- parmezan lub inny twardy żółty ser

Rukolę oczyścić, starannie opłukać pod bieżącą wodą, odwirować w specjalnej wirówce
do sałaty albo dokładnie osuszyć ściereczką.

Do miski wsypać 1/2 łyżeczki soli, wlać sok z cytryny, ubijać, aż sól się rozpuści, dodać czosnek i 2 łyżki oliwy, ubić na gładką masę.

Nożem pokroić parmezan na cieniutkie płatki, część zetrzeć, rukolę wyłożyć na duży talerz, skropić sosem, posypać parmezanem.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także