GotowaniePrzepisyRukola w sosie

Rukola w sosie

Zanim podasz sałatkę, posyp ją parmezanem i skrop sosem.

Rukola w sosie

11.10.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:34

15 min, 4 porcje
1 porcja 90 kalorii

- 1 świeża rukola
- 2-3 ząbki czosnku
- oliwa
- sok z cytryny lub ocet winny
- sól
- pieprz
- parmezan lub inny twardy żółty ser

Rukolę oczyścić, starannie opłukać pod bieżącą wodą, odwirować w specjalnej wirówce
do sałaty albo dokładnie osuszyć ściereczką.

Do miski wsypać 1/2 łyżeczki soli, wlać sok z cytryny, ubijać, aż sól się rozpuści, dodać czosnek i 2 łyżki oliwy, ubić na gładką masę.

Nożem pokroić parmezan na cieniutkie płatki, część zetrzeć, rukolę wyłożyć na duży talerz, skropić sosem, posypać parmezanem.

Komentarze (0)