GotowaniePrzepisyRurki z kremem

Rurki z kremem

Rurki z kremem
Źródło zdjęć: © Justmydelicious
25.01.2016 09:00, aktualizacja: 26.01.2016 14:05

Rurki z kremem to jedne z tych ciasteczek, które idealnie pasują do aromatycznej herbaty. A jak wiadomo chłodne miesiące sprzyjają takim przyjemnościom. Wydają się odrobinę pracochłonne, ale gdy już zaczniesz, pójdzie jak z płatka.

Rurki z kremem to jedne z tych ciasteczek, które idealnie pasują do aromatycznej herbaty. A jak wiadomo chłodne miesiące sprzyjają takim przyjemnościom. Wielu osobom kojarzą się z beztroskim czasem dzieciństwa i domowymi, babcinymi wyrobami cukierniczymi. Jak podkreśla autorka przepisu Paulina Krajewska, ich przygotowanie wydaje się odrobinę pracochłonne, ale w rzeczywistości to słodka przyjemność.

Składniki na rurki (około 30-40 sztuk): 2,5 szklanki mąki pszennej, 200 g schłodzonego masła, 1 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany, 2 łyżki cukru pudru.

Dodatkowo: foremki do rurek, masło do natłuszczenia rurek, mąka do natłuszczenia rurek, papier do pieczenia.

Wszystkie składniki połącz ze sobą na jednolite ciasto. Rozwałkuj je na około 2 mm, a następnie wykrawaj z niego długie paski o szerokości ok. 2 cm. Paskami owijaj natłuszczone i obsypane mąką foremki. Odkładaj je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 190 stopniach C przez 15 minut, aż będą delikatnie złociste.

Składniki na krem: 700 ml mleka, 3/4 szklanki cukru, 200 g masła, 4 jajka, około 6 łyżek mąki ziemniaczanej.

Mleko wlej do rondelka, jajka ubij z cukrem na jednolitą masę. Dodaj je do mleka wraz z mąką ziemniaczaną. Całość cały czas dokładnie mieszaj, podgrzewając na małym lub średnim ogniu do czasu, aż wyraźnie zgęstnieje i będzie przypominać gęsty budyń. Krem schłódź w lodówce.

Gdy upieczone rurki ostygną zsuń je z foremek, a następnie przy pomocy rękawa cukierniczego wypełnij je schłodzonym kremem.

Sugestie: do kremu możesz dodać chlust wódki, gdy masa wystygnie. Możesz użyć zarówno mleka zwierzęcego, jak i roślinnego. Rurki możesz obsypać cukrem pudrem (moja ulubiona wersja) lub oblać polewą czekoladową lub lukrem.

Wersja light: użyj mleka z obniżoną zawartością tłuszczu. Dodatek cukru w cieście możesz zmniejszyć lub pominąć.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (7)
Zobacz także