GotowaniePrzepisyRyż z tuńczykiem
Ryż z tuńczykiem
Polać sosem majonezowym i sosem borówkowym, udekorować natką.
05.01.2006 | aktual.: 20.02.2006 15:37
40 min, 6 porcji
Porcja 320 kcal
Składniki:
- 30 dag dzikiego ryżu i 10 dag białego
- puszka tuńczyka
- 30 dag mrożonych borówek
- sól
- pomarańcza
- natka
- 4 łyżki majonezu
- cebula
- 2 łyżki śmietany
Ryż dziki i biały opłukać, ugotować oddzielnie w lekko osolonym wrzątku, ostudzić, wymieszać,
borówki wsypać do rondelka, podlać wodą, dusić 5 min,
cebulę posiekać, sparzyć wrzątkiem, osączyć, majonez połączyć ze śmietaną i cebulą,
pomarańczę dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem, pokroić na plasterki, ułożyć na półmisku,
wyłożyć ryż, na nim położyć kawałki tuńczyka, polać sosem majonezowym i sosem borówkowym, udekorować natką.