GotowaniePrzepisyRyżowa sałatka

Ryżowa sałatka

Ryżowa sałatka
06.05.2005 12:55, aktualizacja: 20.02.2006 15:28

Wymieszać z posiekaną natką pietruszki i olejem, podawać w wydrążonej dyni.

Składniki:
- Kawałek dyni
- 1,5 szklanki ugotowanego na sypko długoziarnistego ryżu
- 5 dag rodzynek
- kilka śliwek, mogą być suszone
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- pół cytryny
- 1 łyżka oleju z pestek dyni

Kawałek dyni dokładnie umyć, obrać, pokroić w kostkę,
rodzynki opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie, osączyć,
śliwki umyć, wyjąć pestki, suszone opłukać, namoczyć, osączyć, pokroić na kawałki,
ugotowany na sypko ryż wymieszać z rodzynkami, śliwkami i kawałkami dyni,
przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny,
wymieszać z posiekaną natką pietruszki i olejem, sałatkę podawać w wydrążonej dyni.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także