Sałatka melonowa
Podawać sałatkę w połówkach arbuzów posypaną wiórkami kokosowymi.
06.07.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:32
Składniki:
5 bananów Chiquita
1 melon Galia
1 melon Cantaloupe
1 arbuz
50 g wiórków kokosowych
2 limonki
1 pęczek mięty
2 łyżki cukru
Przekroić melony Galia i Cantaloupe na połowy i usunąć łyżką nasiona. Miąższ wybrać łyżeczką do wykrawania kulek.
Arbuza przekroić na pół zygzakowatym cięciem. Miąższ również wybrać łyżeczką do wykrawania kulek.
Piec wiórki kokosowe na patelni do momentu, gdy nabiorą złocistobrązowej barwy.
Zetrzeć skórkę limonki, a samą limonkę przekroić na pół i wycisnąć. Drugą limonkę pokroić w cienkie plastry.
Obrać banany i również pokroić w plasterki.
Zmieszać sok z limonki z cukrem. Dodać kulki melonowe, plastry bananów, miętę, startą skórkę limonki i całość odstawić na dziesięć minut.