GotowaniePrzepisySałatka z makrelą

Sałatka z makrelą

Podawać z pełnoziarnistym pieczywem

Sałatka z makrelą

19.01.2006 | aktual.: 20.02.2006 15:37

15 min, 4 porcje
Porcja 165 kcal

Składniki:
- Mała główka sałaty masłowej lub lodowej
- 2 średniej wielkości pomarańcze
- 1 czerwona cebula
- 1 niewielka wędzona makrela lub pikling
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstej śmietany
- sól
- biały pieprz

Sałatę podzielić na pojedyncze liście, dokładnie opłukać w zimnej wodzie, osuszyć, porwać na kawałki, pomarańcze obrać ze skóry, zdjąć białą błonkę, pokroić na kawałki,
cebulę obrać z łupin, pokroić na krążki,
z ryby zdjąć skórę, oddzielić ości, podzielić na kawałki,
sałatę wymieszać z kawałkami pomarańczy, ryby i krążkami cebuli, oprószyć solą i białym pieprzem,
majonez dokładnie wymieszać ze śmietaną, przygotowanym sosem polać sałatkę,
podawać z pełnoziarnistym pieczywem.

Komentarze (0)