GotowaniePrzepisySchab "pięciominutowy"

Schab "pięciominutowy"

Doskonała propozycja dla osób, które nie mają czasu na kilkugodzinne gotowanie.

Schab "pięciominutowy"
Źródło zdjęć: © www.smakolykialergika.pl.

23.11.2015 | aktual.: 23.11.2015 10:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W codziennej bieganinie rzadko mamy czas na przygotowanie pracochłonnych dań znanych z kuchni naszych babć. Pieczone domowe szynki to znakomity pomysł nie tylko od święta, ale jednocześnie wymagające cierpliwości i czasu przysmaki. Rozwiązaniem może być pyszny schab "pięciominutowy", który na swoim blogu "Smakołyki alergika" poleca Patrycja Wnorowska. Mięso gotowane dwukrotnie po 5 minut nabiera wyjątkowego smaku.

Blogerka zaznacza, że można użyć ulubionych przypraw, ale należy zachować najważniejsze składniki: musztardę, dzięki której schab jest delikatny oraz podstawowe przyprawy: sól, pieprz, czosnek i majeranek.

Należy przygotować: kilogram schabu, ok. 2 litrów wody, 3-4 łyżki soli, 2 łyżki musztardy francuskiej, 4 ząbki czosnku, 4 jagody jałowca, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, łyżkę majeranku, łyżeczkę pieprzu w ziarnach, po 1/2 łyżeczki gorczycy, słodkiej papryki, kolendry, kminku, spora szczypta chili.

Do zimnej wody wrzucić wszystkie przyprawy, włożyć mięso, zagotować, gotować 5 minut, zdjąć z ognia i odstawić. Następnego dnia znów zagotować i gotować 5 minut. Gdy schab wystygnie, można go wyjąć.

Zobacz również: Kawowy schab z ananasem* * Patrycja Wnorowska, źródło: www.smakolykialergika.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
mięsopatrycja wnorowskasmakołyki alergika
Komentarze (1)