GotowaniePrzepisySchab z pomidorami

Schab z pomidorami

Niebanalna potrawa, doskonała na niedzielny obiad.

Schab z pomidorami

22.09.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:34

40 min, 10 porcji
1 porcja 265 kalorii

Składniki:
- 1,2 kg schabu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 100 ml wiśniówki
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka cukru
- 5-6 kropli sosu Tabasco Pepper
- słoiczek suszonych pomidorów
- ok. 5 dag żółtego sera
- gałązka bazylii
- 2 łyżki oleju

Mięso rozkroić na płat 1,5 cm. Sos sojowy wymieszać z wiśniówką, musztardą, cukrem i Tabasco Pepperem, posmarować mięso, pozostawić na 2 godz. w chłodnym miejscu.

Suszone pomidory wyjąć z zalewy, osączyć na sicie, żółty ser pokroić na niezbyt cienkie plastry, gałązkę bazylii opłukać, osuszyć, oddzielić listki.

Mięso osączyć z marynaty, rozłożyć na desce kuchennej, ułożyć na nim plastry żółtego sera, suszone pomidory i listki bazylii, zwinąć roladę.

Mięso ścisło obwiązać bawełnianą nicią, ułożyć w natłuszczonej brytfannie, posmarować olejem, piec 60-80 minut w 190°C, polewając wytwarzającym się sosem.

*Przydatne w kuchni Sos TABASCO *Tabasco to bardzo ostry sos otrzymywany z pikantnych papryczek. Aby zaostrzyć smak potrawy, wystarczy tylko kilka jego kropli. Można go dodawać do sosów, zup, potraw mięsnych, z drobiu, jajek i ryżu. Jest nieodłącznym składnikiem alkoholowego koktajlu zwanego krwawą Mary.

Komentarze (0)