GotowaniePrzepisySelery faszerowane

Selery faszerowane

Z papryką, pieczarkami i mielonym mięsem.

Selery faszerowane

20.07.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:32

Składniki:
- 4 średnie selery
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
- po pół strąka czerwonej, żółtej i zielonej papryki
- 20 dag mielonego mięsa
- 20 dag pieczarek
- 1 łyżka koncentratu grzybowego
- 10 dag startego żółtego sera
- sól
- biały pieprz
- olej

Selery wyszorować, obrać, włożyć do posolonego wrzątku, gotować ok. 20 min, dodać sok z cytryny albo kwasek cytrynowy, żeby miąższ nie ściemniał, wystudzić, odcedzić.

Ściąć wierzchy, specjalną łyżeczką wyjąć miąższ, pozostawiając 1 cm ściankę, skropić w środku sokiem z cytryny, posolić, oprószyć świeżo zmielonym białym pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć posiekane pieczarki razem z mięsem, połączyć z posiekaną papryką, koncentratem grzybowym i połową sera, przyprawić.

Ostudzone selery ułożyć na posmarowanej olejem blasze, napełnić farszem, posypać pozostałym serem, wstawić na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 170°C.

*Koncentrat grzybowy *Aromatyczny koncentrat z borowików (aż 50 proc.), maślaków, podgrzybków i pieczarek. Grzyby zebrano w Borach Tucholskich, gdzie mieści się firma Skwierawski. Z koncentratu można przygotować zupę, sos, dodać do farszów, bigosu, pierogów.

Komentarze (0)