Sernik z arbuzem
Boki ciasta należy udekorować kawałkami arbuza, a wierzch listkami świeżej melisy lub mięty.
08.09.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:34
30 min, 12 porcji
Składniki:
- 1 opakowanie okrągłych biszkoptów
- 4 serki homogenizowane waniliowe
- 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36 proc.
- 4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej lub wiśniowej
- 1 jabłko
- kawałek arbuza
Biszkoptami wyłożyć dno tortownicy,
żelatynę namoczyć w 6 łyżkach zimnej wody, kiedy napęcznieje, podgrzewać, aż się rozpuści, ostudzić, zmiksować z serkami,
śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, delikatnie połączyć z masą serową,
wyłożyć na biszkopty, deser wstawić do lodówki, aby stężał,
galaretkę rozmieszać w gorącej wodzie, tężejącą wylać na zastygły ser,
ułożyć na niej kulki wycięte z miąższu jabłka i arbuza,
kiedy deser stężeje, zdjąć formę, boki sernika udekorować kawałkami arbuza, a wierzch listkami świeżej melisy lub mięty. 1 porcja 190 kalorii