29.07.2005 13:56, aktual.: 20.02.2006 15:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na przestudzonym cieście położyć maliny, oprószyć cukrem pudrem.
30 min, 12 porcji
1 porcja 450 kalorii
Składniki:
- 1 kg twarogu
- 6 jajek
- 20 dag masła
- 25 dag cukru pudru
- cukier waniliowy
- 15 dag rodzynek
- 30 dag malin
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym, dodając po jednym żółtku,
rodzynki umyć, namoczyć, dokładnie osączyć, białka ubić,
twaróg zemleć lub dokładnie zmiksować, dodać do masy żółtkowej, wymieszać,
masę twarogową ostrożnie połączyć z rodzynkami, pianą z białek i połową przebranych malin,
przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką formy,
piec ok. 60 min w 180°C, wyjąć z formy,
na przestudzonym cieście położyć maliny, oprószyć cukrem pudrem.