Serowy bałwanek
Z orzechów zrobić guziki i oczy, z wisienki nos, z moreli szalik, z rodzynek i migdałów kapelusz, usta z daktyla.
23.01.2006 | aktual.: 20.02.2006 15:37
Składniki
- 4 żółtka
- szklanka cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1 kg białego sera 3-krotnie mielonego
- 150 ml kremówki
- 2 łyżki żelatyny
- po 10 dag moreli suszonych, fig suszonych i rodzynek sułtańskich, migdały w płatkach, orzechy włoskie, laskowe i kandyzowana wiśnia do dekoracji
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, żółtka utrzeć na parze z cukrem i cukrem waniliowym, tak by powstała puszysta masa, przestudzić, zmiksować z białym serem.
Rodzynki, figi i morele opłukać w ciepłej wodzie, osączyć, figi i morele pokroić na paski, żelatynę zalać małą ilością zimnej wody, kiedy napęcznieje, podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż się rozpuści, ostudzić.
Masę serową wymieszać z bitą śmietaną i tężejącą żelatyną, połączyć z przygotowanymi bakaliami, masę nałożyć do formy w kształcie bałwanka, wstawić do lodówki, by zastygła.
Deser wyjąć z formy, ozdobić: z orzechów włoskich zrobić guziki, z laskowych oczy, z wisienki nos, z moreli szalik, z rodzynek i migdałów kapelusz, usta z daktyla.
*Figi suszone *Można je dodawać do ciast i deserów, np. keksów, serników, kruchych ciasteczek i biszkoptowych babeczek. Dobrze komponują się z twarożkiem ? są więc świetnym pomysłem na lekkie śniadanie. Oprócz tego, że przyjemnie chrupią
w ustach, dostarczają też dużo błonnika i magnezu.
Fot. B. Połatyńska