Tak jak w modzie, tak i w kulinariach pojawiają się trendy, które podbijają żołądki smakoszy na długi czas. Wystarczy spojrzeć na popularne produkty bezglutenowe, wszechobecny kokos - olej kokosowy czy woda kokosowa - czy na matchę - japońska zielona herbata zyskuje coraz więcej fanów. Przedsmak tego, co będzie modne w kulinariach już niebawem, można poznać podczas Fancy Food Show. Popularne wydarzenie zrzesza producentów oryginalnej żywności – od kawioru po żelki. To właśnie oni dyktują trendy, które niedługo wejdą do naszej kuchni na stałe. Oto kilka smaków, które być może już znasz, a jeśli nie – powinieneś nadrobić zaległości.
Przyprawa znana głównie jako podstawa curry oraz innym dolegliwościom.
Dzisiaj kurkuma wykorzystywana jest do produkcji np. popcornu, dodawana jest do herbaty, orzeszków ziemnych czy nawet do czekolady.
Zobacz także: Trzy smakołyki, które kojarzą się z latem
Zainspiruj się
Hummus z buraka
Podstawowy hummus zawdzięcza swój kolor apetycznej ciecierzycy. Beżowy odcień libańskiej potrawy odchodzi w niepamięć, ponieważ coraz popularniejszy staje się hummus z buraka. Kto by nie chciał zjeść smacznej kanapki w kolorze soczystej fuksji?
Deserowy hummus
Jeśli chodzi o hummus – to nie wszystko! Teraz może on pełnić również rolę przystawki. Wygląda na to, że już niedługo w restauracji będziemy w stanie zjeść posiłek złożony z trzech dań i w każdym z nich znajdzie się hummus.
Hummus deserowy zrobiony jest z fasoli, ale z dodatkiem czekolady przypomina konsystencją pudding. W takim wydaniu można śmiało zjeść go na deser.
Pełnoziarniste smoothie
Im więcej ziaren dodamy do smoothie, tym wartość odżywcza „napoju” wzrośnie. Unowocześniona bomba witaminowa z pewnością przypadnie do gustu wielu smakoszom.
Sos w kapsułkach
Jedna z marek specjalizujących się w tworzeniu futurystycznych produktów żywnościowych zamknęła oliwę z oliwek czy sos winegret w kapsułkach. W taki sam sposób powstał też keczup, musztarda czy różne soki owocowe. Wyobrażacie sobie sałatkę z dodatkiem takiego specyfiku?
Sos do... jogurtu
Na pewno zdarzało wam się zjeść jogurt naturalny ze świeżymi owocami czy ziarnami. A wiedzieliście o tym, że są specjalne sosy do jogurtów? Konsystencją przypominają coś pomiędzy dżemem a syropem.
Wszędzie fasola
Fasola w makaronach, ciastka z fasoli. Teraz fasola występuje również w postaci przekąski, która spokojnie może zastąpić chrupki. Producenci żywności idą nawet o krok dalej i proponują fasolową przekąskę w różnych smakach – paprykowym, czosnkowym czy ziołowym. W ten sposób można bezkarnie podjadać między posiłkami - w końcu duża ilość błonnika zawarta w tej roślinie może jedynie korzystnie wpłynąć na nasz układ pokarmowy.
Espresso w czekoladowym wafelku
Na sam koniec coś dla miłośników słodkości i ładnych widoków - espresso prosto z czekoladowego wafelka. Chętnie spróbowalibyśmy takiego przysmaku. A wy?