Sok z trzciny cukrowej – co warto o nim wiedzieć?
Jak smakuje ten napój?
Roślina ta prawdopodobnie pochodzi z Nowej Gwinei. Uprawiana jest głównie w strefie tropikalnej, ale największe jej zbiory napływają z krajów Ameryki Południowej. Wytwarzana z niej melasa już na początku XX wieku zdobyła popularność, dzięki naturalnym składnikom i słodzikom bez chemii. Z trzciny cukrowej otrzymuje się też sok, przeciskając niczym przez magiel łodygi. Napój ten wykazuje wyjątkowe właściwości prozdrowotne.
Jego smak można porównać do słodkiego mleczka skondensowanego lub rozpuszczonych krówek, a z tego powodu może być dla niektórych zbyt mdły. Jednak po wrzuceniu kostek lodu i wlaniu soku wyciśniętego z limonki, cytryny lub grejpfruta , uzyskamy pyszny i orzeźwiający napój. W Indiach serwuje się go z czarną sól i miętą. Oto co warto o nim wiedzieć.
Zobacz także: 5 ćwiczeń na szczupłe ciało