Smażone bakłażany
Ułożyć na półmisku, posypać warzywami i listkami ziół.
12.09.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:34
20 min, 6 porcji
1 porcja 145 kalorii
Składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 3/4 szklanki tartej bułki
- olej do smażenia
- po pół strąka papryki żółtej, zielonej i czerwonej
- 1 cebula
- 1 pomidor
- świeże zioła
Bakłażany dokładnie umyć, pokroić wzdłuż na plastry grubości 1-1,5 cm, oprószyć solą, odstawić na 20 minut,
plastry bakłażana opłukać wodą, osuszyć,
panierować najpierw w jajku roztrzepanym z mlekiem i pieprzem, a potem w tartej bułce,
kłaść na dobrze rozgrzany tłuszcz, smażyć na rumiano, osączyć na bibułowych serwetkach, ułożyć na półmisku,
papryki pokroić w cienkie paski, cebulę na krążki, pomidora w kostkę,
warzywami i listkami ziół posypać bakłażany.