GotowaniePrzepisySok malinowy

Sok malinowy

Jest świetnym, rozgrzewającym lekiem na jesienne przeziębienia. Przechowuj go w ciemnym miejscu.

Sok malinowy

27.07.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Składniki:
- 1 kg malin
- 20 dag cukru

Maliny starannie przebrać, usunąć uszkodzone, oczyścić z szypułek, wycisnąć w sokowirówce sok,
do soku dodać cukier, dokładnie wymieszać,
wlać do wymytych, wyparzonych albo wyprażonych w piekarniku słoików lub butelek, napełniając je do wysokości 1 cm poniżej brzegu, lekko zakręcić,
pasteryzować 15-20 min w temperaturze 85°C, wyjąć butelki, mocno zakręcić.

Komentarze (0)