GotowaniePrzepisySoki życia

Soki życia

Soki owocowe i warzywne staja się na całym świecie coraz bardzie popularne i to nie tylko ze względu na swoje walory odżywcze i smakowe, lecz także ze względu na swoje właściwości lecznicze, profilaktyczne i odmładzające. Zapobiegają i są pomocne w leczeniu wielu schorzeń, często nazywa się je sokami życia lub “żywymi” sokami.

Soki życia
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

Soki owocowe i warzywne staja się na całym świecie coraz bardzie popularne i to nie tylko ze względu na swoje walory odżywcze i smakowe, lecz także ze względu na swoje właściwości lecznicze, profilaktyczne i odmładzające. Zapobiegają i są pomocne w leczeniu wielu schorzeń, często nazywa się je sokami życia lub “żywymi” sokami.

Sok z pokrzywy

Soki zawierają wiele witamin. Należy również podkreślić korzyści, jakie dają zawarte w nich substancje mineralne – liczne mikroelementy. Są one bardzo łatwo przyswajalne przez organizm, co jest cechą szczególnie ważną w leczeniu różnych dolegliwości charakteryzujących się zaburzeniami we wchłanianiu rozmaitych pierwiastków. Np. zawarte w sokach sole potasu usuwają z organizmu nadmiar płynów, tym samym pomocne bywają dla chorych “na serce”, przy niedomaganiach krążenia (m.in. nadciśnienie tętnicze) i chorobach nerek, wtedy gdy pojawiają się puchliny i obrzęki. Związki żelaza, znajdujące się w sokach, pomagają w niedokrwistości. Zielarze zachwalają w takich przypadkach soki z pokrzyw.

Usuwają szkodliwe substancje

Kwasy organiczne, chociażby w sokach z jabłek i cytryn, pomagają lepiej trawić i przyswajać pokarm. Częściowo też rekompensują niedostatek kwasu solnego występujący w wielu chorobach, charakteryzujących się obniżona kwasowością żołądka. Soki zawierają również pewne ilości błonnika i substancji pektynowych, które polepszają prace jelit i pomagają w usuwaniu różnych szkodliwych substancji z ustroju. Dotyczy to cholesterolu, dlatego soki owocowo-warzywne ważne są w diecie przeciwmiażdżycowej.

Soki dla puszystych

Ponieważ soki naturalne, świeże, niekonserwowane – są niskokaloryczne, dlatego poleca się je osobom pragnącym zrzucić nadmiar kilogramów. Najnowsze badania naukowe wydają się wskazywać na jeszcze inne walory soków, dotąd raczej nie doceniane. Chodzi tutaj o przyswajalność substancji odżywczych i witamin. Otóż okazuje się, że zawartość zarówno witamin jak i soli mineralnych jest równoznaczna z ich przyswajalnością przez organizm ludzki. Istnieją powody do przypuszczeń, że takie same dawki witamin przyjmowane w sokach są o wiele lepiej przyswajalne, niż analogiczne ilości podawane w postaci tabletek, czy różnych mineralnych preparatów. Dlaczego tak się dzieje? Otóż ważna dla ustroju jest kompozycja w jakiej te związki występują. Najlepsza kompozycją zaś jest ta, którą wypracowała natura. Zamiast więc drogich preparatów witaminowo-mineralnych pijmy tanie i dobrze przyswajalne, naturalne soki owocowe i warzywne. A oto kilka soków jarzynowych, które szczególnie polecamy:

Sok z marchwi

O rozlicznych zaletach marchwi wiedziano już w starożytności. W korzeniu marchwi kryje się ogromne bogactwo karotenu, czyli prowitaminy A, która zostaje zamieniona w wątrobie w cenną witaminę A. Sok z marchwi zalecany jest wiec osobom z chorobami i niedomaganiami wzroku, należy też wiedzieć, że witamina A chroni przed rakiem płuc (palacze powinni wprowadzić wiec sok z marchwi do swojego jadłospisu). Sok z marchwi – jak podają źródła – uratował życie wielu osobom. Sok ten pomaga w leczeniu niedokrwistości, chorób układu sercowo-naczyniowego, wątroby, nerek, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych, może leczyć nadczynność tarczycy (wskazany m.in. w chorobie Basedowa), działa przeciwrobacznie (np. owsiki u dzieci). Niemiecki lekarz H. E. Kirscher w książce “Żywe soki” opisuje, jak przy pomocy soku z marchwi wyleczył chorych z różnych poważnych dolegliwości, takich jak: białaczka, artretyzm, choroby nerek, stany przedrakowe. Niektórzy z jego pacjentów przez wiele tygodni, a nawet miesięcy żywili się wyłącznie
sokiem z marchwi, co wydaje się trudnym do uwierzenia, lecz są to fakty udokumentowane.

Sok z selera

Główną zaletą selera jest jego skład. Zawiera on witaminę A, witaminy B1, B2, B6, C, E, K, M., PP i zagadkową witaminę U, zwana Anti-Ulcus-Factor, pod wpływem której następuje szybkie i bezbolesne gojenie się wrzodów. Z uwagi na zawartość tych składników (do końca nie zbadano jeszcze tajemnicy selera) ma on działanie uzdrawiające, odmładzające i odchudzające. Sok z selera przedłuża młodość i “czyści krew”, ma również właściwości przeciwbólowe, moczopędne, pomaga przy migrenie i przemianie materii. Lecznictwo ludowe zaleca go także przy niemocy płciowej, a to dlatego, że olej zawarty z bulwach posiada hormony seksualne. W celach profilaktycznych najlepiej pić szklankę świeżego soku z selera w połączeniu z sokiem z marchwi.

Sok z czerwonego buraka

burak zawiera witaminy C i B1, jest w nim także dużo wapnia, magnezu, sodu, potasu oraz dwa rzadkie metale: cez i rubid. Ten skład chemiczny buraka ma duże znaczenie w zwalczaniu nowotworów. Doktor S. Perencz z Węgier poddał 45 chorych na nowotwory działaniu buraka czerwonego. Dawki były zróżnicowane w stosunku do poszczególnych osób (od 300 do 500 ml surowego soku buraczanego dziennie). W wyniku tej kuracji u ok. połowy chorych zauważono znaczna poprawę. Picie surowego soku z buraka jest wskazane dla nas wszystkich, bowiem ma on właściwości oczyszczające krew i pomaga w wydalaniu kwasu moczowego z organizmu (nadmiar tego kwasu powoduje dnę moczanową). Pobudza też krążenie krwi i pomaga przy złej przemianie materii.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)